Letette esküjét az új, csak Kína-pártiakból álló hongkongi parlament

külföld
2022 január 03., 16:50
comments 4

Letette hétfőn a hivatali esküt az új hongkongi parlament, amelynek már csak "hazafias", vagyis a Kínai Népköztársaság kormányával mindenben együttműködő jelöltek lehettek a tagjai.

A különleges közigazgatású városban december végén tartottak választásokat, már a Kína által jóváhagyott új választási rendszer szerint, amelynek lényege az, hogy a Kínai Kommunista Párttal szembehelyezkedő, demokrácia-párti ellenzék képviselői nem indulhattak a képviselői helyekért. Nem túl meglepően a választás eredményeként minden pozíciót a Kína-párti jelöltek szerezhettek meg.

Bár a kínai vezetésnek ez nem sokat jelent, az új rendszer szerint tartott választáson a hongkongi választók mindössze 30,2 százaléka vett részt. Sosem volt még ilyen alacsony a részvétel, amióta választásokat tartanak a városban. A 70-ről 90 fősre bővített törvényhozásnak 35 helyett már csak húsz tagját választották közvetlenül, 70 tagot Pekinghez hű bizottságok választottak képviselővé. A hongkongi hatóságok üdvözölték a választás eredményét és azt, hogy a törvényhozás immár "hazafias" tagokból áll, és nem kaptak benne helyet "Kína-ellenes" elemek. A 90 fős testületben mindössze egyetlen olyan tag van, aki nem kötődik szorosan a pekingi vezetéshez, de Tik Csi-jüen nem vett részt korábban a demokráciapárti blokk tevékenységében.

photo_camera Hongkong új, "hazafias" törvényhozói. Fotó: EyePress via AFP

Újdonság az is, hogy a képviselők immár a Kínai Népköztársaság címere előtt tették le egyesével a hivatali esküjüket az ülésteremben, Carrie Lam kormányzó előtt. Ezt egy tavaly októberben életbe lépett törvény írja elő, melynek értelmében a kormányzó, a bírák, a kormány és a törvényhozás tagjainak eskütételén ki kell függeszteni a Kínai Népköztársaság lobogóját és címerét.

Hongkongban 2019-ben súlyos zavargások és utcai összecsapások robbantak ki a Pekingből javasolt változtatások és a később életbe is léptetett nemzetbiztonsági törvény ellen, amely szigorúan bünteti a rendszerrel szembeni ellenállás szinte minden formáját. A korábbi ellenzék egy része a törvény miatt börtönbe került, mások elhagyták az országot, vagy egyszerűen felhagytak a politizálással.

Kína szerint az új hongkongi rendszer helyreállítja a stabilitást, és a pluralizmus továbbra is érvényesül a városban. A változtatások bírálói - köztük több nyugati ország - szerint viszont Kína megszegte azt az ígéretet, hogy a város 1997-es, Kínához történő visszatérése után 50 évig megőrzi annak autonómiáját. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.