A lengyel kormány 5,4 millió euróért vásárolhatta meg a Pegasus kémprogramot

POLITIKA
január 4., 11:27
comments 3

A lengyel kormány is megvásárolhatta az izraeli fejlesztésű Pegasus kémprogramot, méghozzá 5,4 millió euróért. A Gazeta Wyborcza vezető lengyel napilap szerint ráadásul ezt törvénytelenül tették, mert a pénzt az Igazságügyi Alap kasszájából vették ki.

Decemberben derült ki, hogy Lengyelországban is bevetették a Pegasus kémszoftvert, az első hírek szerint a 2019-es választási időszakban figyelték meg Roman Giertych ügyvédet, valamint Ewa Wrzosek bírónőt. Nem sokkal később Krzysztof Brejza ellenzéki politikus esetében is felmerült, hogy az NSO programját telepítették a telefonjára.

A lap szerint a Pegasus szoftvert az Igazságügyi Alap forrásaiból fizették ki, amely a bírságokból származó pénzt gyűjti össze, és elsősorban a bűncselekmények áldozatainak megsegítésére, valamint további bűncselekmények megelőzésére fordítja azt. A CBA-t csak az állami költségvetésből lehet finanszírozni, így a Pegasus beszerzése ebből az alapból származó pénzből illegális.

Az igazságügyi minisztérium azonban a cáfolta, hogy illegális módon használták volna fel az Igazságügyi Alap forrásait, állításuk szerint ezt a bűnözés elleni küzdelemre kell felhasználni. A kormánypárt miniszterei tagadják, hogy politikai célokra használták volna a programot, sőt, az ügyészség elutasította az ügyben való eljárást is.

A napilap azt állítja, hogy Izrael néhány hónappal korábban, Beata Szydło és Benjamin Netanjahu akkori miniszterelnökök találkozója után döntött úgy, hogy eladja Lengyelországnak a Pegasus licencét.

Magyarországon 2021 júliusában a Direkt36 írt először arról, hogy újságírók, politikusok, üzletemberek és diákok ellen is alkalmazhatták az izraeli NSO által kiberbűnözők és terroristák ellen fejlesztett kémprogramját. A magyar kormány hónapokig szinte semmilyen információt nem adott az ügyről, majd novemberben Kósa Lajos elismerte, hogy a kormány tényleg hozzájutott a kémprogramhoz.

„A szoftver minden egyes alkalmazása összhangban van a magyarországi törvényekkel. Országgyűlési képviselőt nem hallgattak le”

- mondta el az ügyben Pintér Sándor az EP-delegáció budapesti látogatásakor. (Euractiv)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt