A srebrenicai népirtást dicsőitették szerb rendőrök, Vučić következményeket ígért

külföld
2022 január 04., 08:53
comments 4

Óriási felháborodást váltott ki az a videó, ami Priboj városában egy ünnepségen készült, és amelyen az látható, hogy rendőrök éneklik az Oj Sjenice nova Srebrenice című szerb fasiszta dalt. Az esetet nemcsak a térségben élő bosnyákok, de a szerb nemzetiségű polgárok is elítélték - írja a Szabad Magyar Szó.

Részletek a videóból.
photo_camera Részletek a videóból. Fotó: sandzakpress / Youtube

A videóban, ami először az egyik rendőr Facebook oldalára került fel, magas beosztású rendőrök énekelnek egy dalt, ami a Srebrenicában elkövetett népirtást és a vukovári háborús bűnösöket éljenzi, és újabb srebrenicai vérengzés elkövetésére buzdít. Látható benne a szerb-montenegrói regionális határrendőrség vezetője, a priboji rendőr-főparancsnokság tisztje, a határrendőrség egyik parancsnokhelyettese, egy nyugalmazott főparancsnok, illetve több rendőr. A lap szerint a videó felháborodást és félelmet keltett Szerbia polgárai, elsősorban a bosnyák nemzetiségű lakosság körében.

A videót a rendőr ugyan törölte, de a sandzakpress.net addigra lementette azt. Az ünnepség szervezője később a történtek miatt bocsánatot kért a Facebookon mindazoktól, akiket sértett a dal, és azt írta, „nem volt szándékos”. Harum Eminagić helyi imám szerint viszont a bocsánatkérés nem elég, a felvételen szereplőknek fel kell mondaniuk, és felelősségre kell vonni őket.

Aleksandar Vučić szerb elnök elítélte az ünnepségen történteket, és közölte, az állam nem fogja megengedni, hogy bárki is veszélyeztetve érezze magát, továbbá, hogy az illetékes hatóságok foglalkoznak majd a priboji eseményekkel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.