Az OPEC+ februárban napi 400 ezer hordóval növeli az olajtermelést

energia
2022 január 04., 17:02

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a kartellen kívüli nagy olajtermelők informális szövetsége, az OPEC+ úgy döntött, hogy februárban napi 400 ezer hordóval növeli az olajtermelést.

A 23 országból álló szövetség tagjai úgy vélik, tovább nő a kőolaj iránti kereslet a világon a koronavírus új változata, az omikron terjedése ellenére.

A miniszterek nem sokat tanakodtak, valamivel több mint fél óra után már meg is hozták a döntést. A következő ülésük február 2-án lesz.

photo_camera Illusztráció: Dave Creaney/Anadolu Agency via AFP

A döntés hatására nőtt a kőolaj ára, 16:30 óra körül 1,21 dollár (1,53 százalék) drágulással 80,19 dolláron jegyezték az északi-tengeri Brent hordóját.

Az omikronról szóló első híradások novemberi megjelenésekor a kőolaj ára drasztikusan csökkent, de később nőni kezdett, mert nem befolyásolta komolyabban az olajkeresletet. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.