Az OPEC+ februárban napi 400 ezer hordóval növeli az olajtermelést

energia
2022 január 04., 16:02
comments 1

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a kartellen kívüli nagy olajtermelők informális szövetsége, az OPEC+ úgy döntött, hogy februárban napi 400 ezer hordóval növeli az olajtermelést.

A 23 országból álló szövetség tagjai úgy vélik, tovább nő a kőolaj iránti kereslet a világon a koronavírus új változata, az omikron terjedése ellenére.

A miniszterek nem sokat tanakodtak, valamivel több mint fél óra után már meg is hozták a döntést. A következő ülésük február 2-án lesz.

photo_camera Illusztráció: Dave Creaney/Anadolu Agency via AFP

A döntés hatására nőtt a kőolaj ára, 16:30 óra körül 1,21 dollár (1,53 százalék) drágulással 80,19 dolláron jegyezték az északi-tengeri Brent hordóját.

Az omikronról szóló első híradások novemberi megjelenésekor a kőolaj ára drasztikusan csökkent, de később nőni kezdett, mert nem befolyásolta komolyabban az olajkeresletet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.