Huszonegy év börtönt kapott egy cseh férfi, mert az oroszbarát szeparatisták oldalán harcolt Kelet-Ukrajnában

január 4., kedd 17:39

Egy cseh bíróság kedden 21 évi börtönre ítélt távollétében egy leszerelt cseh katonát, aki Kelet-Ukrajnában az oroszbarát szeparatisták oldalán harcolt. Az illetékes prágai büntetőtörvényszék Martin Sukupot abban találta bűnösnek, hogy külföldi, szervezett bűnözői csoportosuláshoz csatlakozott. A szökésben lévő férfi jelenleg valószínűsíthetően a kelet-ukrajnai válságövezetben tartózkodik, ahol a hírek szerint családot is alapított.

Nincs semmi kétség afelől, hogy a vádlott elhagyta a Cseh Köztársaság területét, hogy szeparatista csoportokhoz csatlakozhasson” - hangsúlyozta Silvie Slepicková bíró, felidézve bizonyítékként a Sukup által készített fényképeket és üzenetváltásait. A bíró megemlítette, hogy Sukup eldicsekedett a kitüntetéseivel is, amelyeket „harci érdemeiért és a Donyec-medence felszabadításáért” kapott.

Az 1997-ben a cseh hadseregből leszerelt hivatásos katonát azzal vádolják, hogy 2014 júniusától legalább 2018 májusáig a nemzetközileg el nem ismert donyecki szakadár népköztársaság oldalán harcolt az ukrán kormányerők ellen.

A védelem ugyanakkor közölte: Sukup tagadja az ellene felhozott vádpontokat, amik a védő szerint is főként a közösségi médiában tett, esetleg túlzó, vagy más személyektől származó bejegyzéseken, illetve újságcikkeken alapulnak.

Ez nem az első alkalom, hogy a cseh igazságszolgáltatás kelet-ukrajnai szakadárokhoz csatlakozó személyek ügyével foglalkozik. Nemrég Erik Estu volt cseh katona ellen emeltek vádat terrorizmus miatt, mert csatlakozott a szeparatistákhoz. Estut felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Tavaly pedig a fehérorosz Aljakszej Fadejt és a cseh Martin Kantort sújtották 21, illetve 20 év börtönnel hasonló vádak miatt.

A prágai legfelsőbb bíróság egyébként a jövő héten tárgyalja Lukas Novácek fellebbezését, akit az egyik alsóbb fokú bíróság húsz évig tartó börtönbüntetésre ítélt, szintén azért, mert a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán harcolt.

2018-ban egy volt magyar rendőr két év felfüggesztett börtönt kapott, mert 2015 és 2017 között a kelet-ukrajnai Donyeckben harcolt az oroszbarát szakadárok oldalán az ukrán hadsereg ellen.

Oroszország 2014-ben, a Viktor Janukovics ukrán államfő megbuktatásához vezető tömeges tüntetések után annektálta az Ukrajnához tartozó Krímet. Ezután fegyveres harc robbant ki Kelet-Ukrajnában a Kijevhez hű erők és az oroszbarát szakadárok között. Az ENSZ becslései szerint mintegy 14 ezren veszítették életüket a fegyveres konfliktusban. Moszkva elutasítja azokat a kijevi vádakat, miszerint ő szította volna a konfliktust. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt