Márki-Zay el tudja engedni, hogy saját frakciója legyen a parlamentben

POLITIKA
2022 január 04., 19:43
comments 25

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje nem hiszi, hogy bárkit megsértett volna, amikor az újévi köszöntőjében arról beszélt, hogy „a COVID miatt is megtizedelt idős korú magyar lakosság nagyobb része szavazott a Fideszre”. Pedig a mondat miatt Jakab Péter gyakorlatilag lehülyézte Márki-Zayt.

Márki-Zay az ATV-n kedd este azt mondta, sajnálja, hogy sokan félreértették, ebben azt is látja, hogy nagyon sokan nem Orbán Viktort akarják leváltani, hanem az ellenzéket kritizálják. Egyszerű ténymegállapításnak tartja, hogy az idősek jelentős része a Fideszre szavaz. „ Az tény, hogy egy jelentős része ezeknek az embereknek a Fideszre szavaz. És pont ezeknek az időseknek adtak kínai vakcinát, amit még a kínaiak se adtak 60 év fölött? Azt gondolom, hogy a Fidesz végtelenül aljas módon elárulta az idős embereket”.

Azt mondta, beszélt Jakab Péterrel, és jobban örült volna, ha a Jobbik elnöke inkább arról beszél, „a Fidesz hogyan pusztítja a nyugdíjasokat”. (Ezen a ponton a műsorvezető a leendő perek miatt jobbnak látta tisztázni, hogy ezt csak Márki-Zay mondja, nem pedig az ATV véleménye.) „Akkor, amikor Szijjártó baráti köre kétszer annyit fizet a kínai vakcináért, mint Szenegál - tehát ebből lehet látni, mennyit lophattak ebből a pénzből-, és odaadja azt a vakcinát a világon egyedül 60 év feletti nyugdíjas magyaroknak, akkor az abszolút megáll, hogy a Fidesz pusztítja őket, mert neki a lopás sokkal fontosabb volt.”

link Forrás

Bevallotta, hogy ezeket a beszédeket nem írja meg előre, hanem rögtönözni szokott. Mivel ekkora balhé lett a mondatból, ezt már szívesen kihagyná. De szerinte ha most a szavakon kezdenek lovagolni, azzal csak Orbán Viktort tartják hatalmon. „Ha bárki boldogabb lesz tőle, akkor nagyon szívesen bocsánatot kérek, Jakab Pétertől is bocsánatot kérek ezerszer. Bármiért bocsánatot kérek” - mondta a miniszterelnök-jelölt. A vitatott kijelentéseiről egyébként azt mondta, hogy 100 ember dolgozik azon a Fideszben, hogy a 4 órás élő bejelentkezéseiből kiragadhassanak 4 olyan másodpercet, amire aztán hazug narratívát tudnak felépíteni.

Elengedi a saját frakciót

Arról, hogy kap-e saját frakciót, azt mondta, szeretne, de ez szerinte nem egy hatalmi kérdés. Az első forduló eredményei alapján indokoltnak tartaná, hogy legyen egy 7. frakció, ő ezt egy gesztusnak tartaná a civilek, a romák és a konzervatívok felé,

de ha a pártok egyik fele ezt nem támogatja, akkor el tudja engedni. Az ellenzék egységét fontosabbnak tartja a 7. frakciónál. „Csak együtt tudjuk leváltani ezt a kormányt. Nélkülem az ellenzéki pártok nem tudják leváltani, és én sem tudom az ellenzéki pártok nélkül leváltani.” Szerinte akkor van a legnagyobb esélye az ellenzéki listának, ha az öt miniszterelnök-jelölt szerepel az első öt helyen. Erről a javaslatról már meg is egyeztek az ellenzéki pártok.

Márki-Zay biztos abban, hogy meglesz a 200 ezer aláírás a népszavazáshoz. Szerdán Dobrev Klárával és Karácsony Gergellyel fog gyűjteni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.