A Pegasus-ügy miatt Izrael nem engedélyezi a cyberfegyverek exportját Lengyelországba és Magyarországra

január 5., szerda 8:25
17

A Pegasus gyártója, az izraeli NSO 102 országból 65-nek nem engedi tovább használni a szoftvert.

Az izraeli kormány a lehallgatási botrányokban feltárt visszaélések miatt döntött úgy, hogy szűkíti az exportengedélyek körét. Az uniós tagállamok közül csak Magyarországot és Lengyelországot érinti a lépés. A magyar kormány következetesen tagadja, hogy jogellenes megfigyeléseket hajtott volna végre, de semmilyen információt nem árul el.

Tavaly júliusban a Direkt36 írta meg, hogy itthon több politikus, újságíró, üzletember és közéleti személyiség telefonján is megtalálták az izraeli kémprogramot, melyről a kormány hónapokig semmilyen szinten nem nyilatkozott, majd először novemberben tört meg a csend, amikor újságírói kérdésre Kósa Lajos beismerte, hogy a kormány birtokában van a program. Decemberben kiderült, hogy a Pegasussal Áder János testőreit is célba vették. Lengyelországban egy ellenzéki politikus, egy ügyvéd és egy bírónő esetében merült fel, hogy megfigyelhették őket a Pegasussal.

A Gazeta Wyborcza szerint az Igazságügyi Alap forrásaiból illegális módon vették meg a programot 5,4 millió euróért. Magyarországon a beszerzés részleteiről semmit se tudni, hasonlóság viszont, hogy a lengyel kormány is erősen hárít a témával kapcsolatban, sőt, az ügyészség egyenesen visszautasította az ügyet. (Népszava)

Frissítés: Cikkünkben eredetileg a hírt a szemlézett Népszava-írás alapján úgy közöltük, mintha a friss döntést az NSO hozta volna meg. Valójában a Népszava egy Neue Zürcher Zeitung cikkre utal, ami viszont egy novemberi információra hivatkozva idézi fel, hogy a visszaélések nyomán Izrael megtiltotta az izraeli cyberfegyverek exportját Magyar- és Lengyelországba.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt