Az USA szankciót vetett ki Milorad Dodikkal szemben

külföld
2022 január 05., 16:35
comments 3

Reggeli, Magyar segítséggel verheti szét Bosznia-Hercegovinát a „kispályás Orbán-hasonmás” című cikkünkben arról írtunk, hogy az 1995-ös daytoni békével létrejött mai Bosznia-Hercegovina soha nem állt még ennyire közel a széteséshez.

Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina 3 fős elnökségének szerb tagja egyre vadabb bejelentéseket tesz arról, hogyan építené le Bosznia-Hercegovina központi szerveit és léptetné ki fokozatosan az államalakulatból az ország területének kb. felét elfoglaló Boszniai Szerb Köztársaságot (Republika Srpska - RS). Lehet, hogy csak korrupciós botrányai elől menekült a populista fenyegetőzésbe, de senki nem tudja, mi lesz a krízis vége.

Milorad Dodik, a boszniai szerbek vezetője 2020. december 14-én
photo_camera Milorad Dodik, a boszniai szerbek vezetője 2020. december 14-én Fotó: Elvis Barukcic/AFP

Az amerikai külügyminisztérium azóta közölte, hogy az USA gazdasági szankciókat vetett ki Dodikra, akinek minden tulajdonát és érdekeltségét, ami az Egyesült Államokban van, zárolják. A korrupciós ügyeik miatt szankciót hoznak Milan Tegeltijával, a Boszniai Legfelsőbb Bírói és Ügyészi Tanács volt elnökével és Mirsad Kukićcsal, a Parlamenti Közgyűlés képviselőjével szemben is, így nem léphetnek be az Egyesült Államokba.

Az amerikai külügyminisztérium szerint ezzel „megerősítik az Egyesült Államok elkötelezettségét Bosznia-Hercegovina szuverenitása és területi integritása, a jogállamiság és a demokratikus intézmények, valamint Bosznia-Hercegovina polgárainak jobb jövője mellett”. „A korrupt vagy destabilizáló szereplőkkel kapcsolatban álló más vezetők és entitások szintén az Egyesült Államok kormányának jövőbeli intézkedéseinek tárgyát képezhetik. Továbbra is a megfelelő hatóságokat fogjuk igénybe venni a szereplők elszámoltathatóságának előmozdítása érdekében a régióban és világszerte” – zárul a közlemény.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.