Mészáros Lőrincék 5,3 milliárdért építkeznek a Citadellán egy zászlórúd miatt

január 5., szerda 14:17
43

Az EU-s közbeszerzési értesítő alapján a HVG számolt be arról, hogy újabb munkát szerzett meg a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Garancsi István-féle Market Építő Zrt.:

5,3 milliárd forintért állítanak fel zászlórudat a Citadella várfalakkal zárt területén.

Az ajánlatkérő Citadella Vagyonkezelő Nonprofit Kft. kiírása szerint a feladatok közé tartozik egy 35 méter magas, több elemből álló, változó keresztmetszetű zászlótartó rúd legyártása, amin a 6×12 méteres nemzeti zászlót motoros szerkezet húzza fel a helyére.

A motor beépítése is a feladatok közé tartozik, de az ellátása árammal már nem.

A rúd és a motor egy vasbetontömbön áll majd, amit egy dolomit sziklára épített ágyazatra rögzítenek. A feltárásnak, alapozásnak, rúdállításnak 1,5 éven belül kell elkészülnie, de a zászlórudat már március 14-ig meg kell csinálni.

Díszlövést ad le egy hagyományőrző az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulóján tartott ünnepélyes zászlófelvonáson az egri várban 2017. március 15-én. Fotó: Komka Péter/MTI

A HVG azt írja, a közbeszerzés nyílt eljárásban zajlott, de csak a ZÁÉV-Market páros jelentkezett, december 22-én írták alá a szerződést. A projekt összköltségét 5,8 milliárdosra becsülték, de a nyertesek végül potom 5,3 milliárdért elvállalták.

Frissítés

A cikkünkre reagálva a Várkapitányság Kommunikációs Iroda közölte:

„A Citadella megújításának mostani szakaszában a fejlesztési terület előkészítő feltárása, az erőd falainak rekonstrukciója és egy zászlórúd építése valósul meg mintegy 5,3 Mrd Ft értékben, amely összegből a zászlórúd építésének költsége mindösszesen 2 %-ot tesz ki.

A közel 10 ezer négyzetméternyi falfelület rekonstrukciója a felületek letisztításával, a kalcit és gipsz kicsapódások eltávolításával és a gyenge, mállott részek leszedésével történik meg. A falrekonstrukció során a szakemberek újjáépítik a vörös mészkő fedlapokat is.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt