Legyőzött vesztes, támadta Trumpot a január 6-i zavargásokra emlékező Biden

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 január 06., 15:32
comments 4

"Ő nem csupán egy volt elnök, ő egy legyőzött volt elnök." Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke nem volt kíméletes a tavaly január 6-i washingtoni zavargások évfordulóján tartott megemlékező beszédében hivatali elődjével, Donald J. Trumppal. Persze miért lett volna kíméletes, ha ma éppen arra emlékezünk, hogy egy éve ilyenkor Trump biztatására feltüzelt, részben felfegyverkezett hívei erőszakkal próbálták megváltoztatni a választás eredményét azután, hogy Trump nem volt - és mind a mai napig nem hajlandó - elismerni vereségét, ellenben minden alap nélkül választási csalást emlegetett és emleget.

Biden nem sok időt vesztegetett, mielőtt ráfordult volna Trump bírálatára. Beszédét ugyan a capitoliumi idegenvezetők stílusában, a hely történetének ismertetésével kezdte, de ez is csak azt szolgálta, hogy érzékeltesse, milyen fontos szerepe van az amerikai demokráciában ennek a helynek. Utána viszont máris rátért elődje bírálatára, ami különben nemhogy nem számít bevettnek, kifejezetten szokatlan az amerikai politikai életben. Az elnökök, párthovatartozásukra tekintet nélkül általában nagy tisztelettel beszélnek elődeikről. Szolidárisak a kevesekkel, akik átélhették, mekkora felelősség, mennyire megterhelő ez a munka.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.