Orbán trükkjével előzné meg a forradalmat Kazahsztán

külföld
2022 január 06., 09:53
comments 6

Kazahsztán pár nap alatt a forradalom határára sodródott. Ma már több tucat embert lőttek le a hatóságok Almati utcáin, felfüggesztették a bankok működését, és hamarosan a környező posztszovjet államok katonái lépnek a területére, köztük orosz ejtőernyősök.

Ahogy ebben az elemző cikkben is írtuk, az egész onnan indult, hogy a kormány a korábban hatóságilag szabályzott LPG-t felszabadította az árkontroll alól, és a legtöbb kazah autó által üzemanyagaként használt gáz ára rövid idő alatt a duplájára nőtt.

Tüntetők szerdán Almatiban.
photo_camera Tüntetők szerdán Almatiban. Fotó: ABDUAZIZ MADYAROV/AFP

Most az MTI azt írja, a kormány csütörtökön átmenetileg, azaz kezdetnek 180 napra újra központilag szabályozza az üzemanyagok árát, csakúgy, ahogy az Magyarországon történt néhány hete. A közlemény szerint az LPG literenkénti ára 50-75 tenge (40 tenge=10 amerikai cent) között változik majd régiónként. Az AI-80 osztályú benzinfajta esetében literenként 89 tenge, az AI-92 és AI-93 osztályú benzinnél 182 tenge, az AI-95 osztálynál pedig 215 tenge literenkénti maximális árat állapítottak meg. A gázolaj kiskereskedelmi maximális árait szintén régiónként határozzák meg: 230 tenge és 260 tenge között literenként.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.