Orbán trükkjével előzné meg a forradalmat Kazahsztán

külföld
2022 január 06., 09:53
comments 6

Kazahsztán pár nap alatt a forradalom határára sodródott. Ma már több tucat embert lőttek le a hatóságok Almati utcáin, felfüggesztették a bankok működését, és hamarosan a környező posztszovjet államok katonái lépnek a területére, köztük orosz ejtőernyősök.

Ahogy ebben az elemző cikkben is írtuk, az egész onnan indult, hogy a kormány a korábban hatóságilag szabályzott LPG-t felszabadította az árkontroll alól, és a legtöbb kazah autó által üzemanyagaként használt gáz ára rövid idő alatt a duplájára nőtt.

photo_camera Tüntetők szerdán Almatiban. Fotó: ABDUAZIZ MADYAROV/AFP

Most az MTI azt írja, a kormány csütörtökön átmenetileg, azaz kezdetnek 180 napra újra központilag szabályozza az üzemanyagok árát, csakúgy, ahogy az Magyarországon történt néhány hete. A közlemény szerint az LPG literenkénti ára 50-75 tenge (40 tenge=10 amerikai cent) között változik majd régiónként. Az AI-80 osztályú benzinfajta esetében literenként 89 tenge, az AI-92 és AI-93 osztályú benzinnél 182 tenge, az AI-95 osztálynál pedig 215 tenge literenkénti maximális árat állapítottak meg. A gázolaj kiskereskedelmi maximális árait szintén régiónként határozzák meg: 230 tenge és 260 tenge között literenként.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt