Sztojka Attila főigazgatósága úgy mesélt arról, hogy hogyan nem akarnak megvásárolni senkit, hogy nem mondott semmit

belföld
2022 január 06., 18:01
comments 2

Közleményben reagált az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) az elsőként a Népszava által ismertetett hangfelvételekre, amelyek szerint Sztojka Attila főigazgató a Roma Közéleti Akadémia, illetve az általa vezetett főigazgatóság révén szerződéseket kínált azoknak, akik "ebben a körben benne vannak", hozzátéve, hogy "még fogok hozni lehetőségeket, ebben ne legyen kétségetek". "Félre ne értsetek, ez nem megvásárlás, én senkit nem akarok megvásárolni" – mondta még, majd mégis azt fejtegette, hogy mindennek fejében politikai és szakmai teljesítményt várnak. Azt már nem fejtette ki, hogy mit ért politikai teljesítmény alatt.

A lap szerint a titokban rögzített felvétel december végén, egy budapesti szállodában rendezett találkozón készült, ahol Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, a TEF főigazgatója tárgyalt az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Fideszhez húzó tagjaival.

A TEF most közleményében azt írta, "az elmúlt két napban több valótlan állítás jelent meg egy 2021. december 29-én megrendezett találkozóról, amelyre Farkas Félix nemzetiségi szószóló és az Országos Roma Önkormányzat képviselői hívták meg Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztost. A meghívás célja az volt, hogy párbeszédet folytasson az Országos Roma Önkormányzat közgyűlésének tagjaival. A konferenciát az Országos Roma Önkormányzat csődközeli helyzete miatt szervezték, mert rendezni kívánják az önkormányzat alkalmatlan vezetése miatt kialakult helyzetet."

Az eseményen a kormánybiztos tájékoztatást adott többek közt a Roma Közéleti Akadémia létrehozásáról, amelyben részt vehetnek roma közélettel foglalkozó civilek, többek közt roma nemzetiségi önkormányzati képviselők is. Az akadémián évente 400 embernek biztosítanak képzést a romaügy minőségi képviseletének érdekében. A résztvevők toborzásában való részvétel független a szervezeti kötődéstől, hiszen az akadémiára bárki jelentkezhet. Ezt erősítették meg a találkozón.

Sztojka Attila kormánybiztos 20 éve dolgozik a romaügy, a társadalmi felzárkózás érdekében a szakpolitikában és a terepen – olvasható a közleményben. Alapvető elvárás, hogy ismerje a felzárkózási folyamatokban résztvevő szereplőket. A terepről érkezett, tehát ismer mindenkit, aki a roma ügyben dolgozik, hiszen nem olyan nagy az ország és nem olyan sokan dolgoznak az esélyteremtés, felzárkózás területén, hogy ne lehetne látni a terepen lévő embereket.

A kormánybiztos minden olyan tevékenységet elítél és rosszindulatú hangulatkeltésnek minősít a TEF szerint, amely a roma nemzetiségi önkormányzatok kohéziójának megteremtésére irányuló erőfeszítéseit azok között vagy azokon kívül akadályozza.

"A kormánybiztos továbbra is együttműködést ajánl azoknak a roma nemzetiségi önkormányzatoknak, amelyek készek az esélyteremtési programot magukénak tekinteni, és annak megvalósításában érdemben közreműködni" – írta a TEF.

photo_camera Sztojka Attila, a Társadalmi Esélyteremtési Fõigazgatóság fõigazgatója beszél az Alapfokú közösségi zeneoktatás program sajtótájékoztatóján a pécsi Gandhi Gimnáziumban 2020. július 22-én Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.