Koronavírus-számok Magyarországon 9/21/2022
Elhunytak + 48 Σ 47 457
Kórházban + 92 Σ 923
Fertőzöttek + 12 307 Σ 2 082 750
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 417 738
A legújabb trendek

40 ezren tiltakoztak Bécsben a korona-intézkedések miatt

január 8., szombat 18:39
63

A rendőrség statisztikái szerint szombat délután mintegy 40 ezer ember tiltakozott a koronavírus miatt bevezetett korlátozások ellen Bécs belvárosában.

A tüntetés a késő délutáni órákig békésen zajlott, bár akadtak azért kisebb incidensek és letartóztatások is.

A résztvevők a Heldenplatzon és a szomszédos Maria-Theresien-Platzon gyülekeztek, mielőtt végigvonultak a Ringstrassén.

Fotó: FLORIAN WIESER/AFP
Fotó: FLORIAN WIESER/AFP
Fotó: FLORIAN WIESER/AFP

A 15 órától útjára induló menetet nem sokkal indulás után, nagyjából az Operaháznál leállították, a rendőrség ugyanis pirotechnikai eszközöket és egyéb veszélyes eszközöket talált a menetet vezető tüntetők között. Amíg ezeket az embereket ellenőrizték és megmotozták, megállt a menet. Néhány tüntető ugyan megpróbálta erőszakkal áttörni a kordont, de a rendőrség paprikaspray bevetésével elhárította a kísérletet. Több embert letartóztattak, de nem sokkal később - nagyjából 15.30 körül - folytatódhatott a vonulás.

A tüntetők többsége a tervezett kötelező védőoltás ellen tiltakozott, miközben tehénharangokat kongattak, kürtöket és sípokat fújtak. Egyes transzparensek a náci diktatúrához hasonlították a már bevezetett és a tervezett intézkedéseket, más tüntetők pedig a gyerekeiket féltették a kötelező oltástól.

A megmozdulás miatt a belvárosában ideiglenes forgalmi akadályok is kialakultak. A vonulást, ami végül békés keretek között ért véget, nagyjából 1000 rendőr biztosította.

Ausztriában február 1-től vezetnék be a kötelező koronavírus-oltást a 14 év felettiek számára, ám az omikron miatt meginogni látszik a döntést övező politikai konszenzus, mert egyes szakértők szerint az új mutáció annyira gyorsan terjed, hogy valószínűleg a lakosság akkora része szerez immunitást, mint a korábbi hullámok alatt egyszer sem. (ORF)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt