Itt tart Amerika: Ted Cruz szenátor csúszva-mászva esedezik bocsánatért, miután terroristának nevezte a Capitolium ostromlóit

külföld
2022 január 08., 13:39
comments 8

Ha az ember pár perc alatt szeretné megérteni, hova jutott az Egyesült Államok politikai kultúrája az elmúlt években-évtizedekben, Tucker Carlson jobboldali megmondóember és Ted Cruz republikánus szenátor pénteki Fox News-interjújánál nehezen fog tömörebb összefoglalót találni a célra.

link Forrás

Önmagában árulkodó, hogy Cruz, aki azért mégiscsak a Republikánus Párt egyik legbefolyásosabb tagja, texasi szenátor, és az igazságügyi bizottság tagja, maga töltötte fel az interjút Twitter-profiljára, hogy minél látványosabb gesztust gyakoroljon a megsértett amerikai jobboldaliak felé.

A bűn, amit Cruz elkövetett, az volt, hogy a Capitolium 2021-es ostromának első évfordulóján terroristának nevezte azokat az embereket, akik a törvényes rend megdöntésére törve behatoltak az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusába, és rendőröket támadtak meg.

Tucker Carlson - akit a magyar közönség is jól ismerhet, mert az egyetlen újságíró volt Magyarországon az elmúlt tíz évben, aki közjogi méltóságoknak járó fogadtatásban részesült - hüledezve kérdezte fel Cruzt, hogy mégis miként gondolta ezt. A szerkesztő szerint Cruz tudatosan hazudott, amikor terrortámadásnak nevezte az ostromot.

Cruz azt is bevallja: SMS-t írt Carlsonnak, hogy engedje bejelentkezni a műsorban, és bocsánatot kérni, mert pontatlanul és hülyén fogalmazott. A legbeszédesebb momentuma az interjúnak mégis az, hogy Carlson nem fogadja ezt el, hanem addig pusholja Cruzt, amíg az majdnem csúszva-mászva esedezik bocsánatért.

Cruz azzal próbálja menteni a menthetőt, hogy ő csak a rendőröket megtámadókra gondolt, nem a békés tömegekre, akik kifejezték véleményüket Washingtonban, és akiknek nincs rács mögött a helyük. Carlson azonban hajthatatlan: folyamatos lehazugozza Cruzt, aki percről percre egyre csak mélyebbre süllyed a mocsárban.

Végül a szenátor hosszú percek canossája végén valahogy kiássa magát azzal, hogy ő mindig terroristázta a rendőrökre támadókat, az évfordulón viszont tényleg nem lett volna szabad így tennie. Hogy miért? Mert a demokraták és a mainstream média nagyon ki volt hegyezve arra, hogy kiforgassa szavait, és így is történt.

Ezen a ponton sikerült végre megtörnie Carlsont, és szinte könnyek közt egyez ki vele egy döntetlenben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.