Négy toronyház is épülhet a Láng Gépgyár helyére

ingatlan
2022 január 08., 09:37
comments 4

Novemberben a kormány rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánította a hajdani Láng Gépgyár a Rahimkulov-családhoz tartozó angyalföldi területét, december végén pedig elindult a Láng quarter (Láng-negyed) munkanevű új városközpont engedélyeztetésének első fázisa, a környezetvédelmi eljárás.

A Népszava szerint a dokumentációból kiderül, hogy 280 ezer nm-en lakóépületek, irodaházak, szálloda, üzletek, közösségi terek épülnének további 130 ezer nm-nyi felszín alatti parkolóval. A Váci út és a Turbina utca sarkán álló, műemléki védettségű csarnok kivételével mindent elbontanak.

photo_camera A Láng-negyed látványterve. Fotó: Paulinyi&Partners

A terv szerint a Váci út és a Vizafogó utca sarkánál négy irodatorony épül, ezek magassága elérheti a 65 métert, ami nagyjából akkora, mint az Árpád híd pesti hídfőjénél lévő új irodaépületeké. A komplexum Váci úti homlokzata 120 méter hosszú lehet.

A beruházás értéke elérheti a 150 milliárd forintot, ennek keretében 230 szobás szálloda, többtermes konferenciaközpont és 1424 lakás épül, a beruházás 2031-re készülne el. Az előírt 25 százalékos zöldfelületet tetőkertek létesítésével tervezik betartani.

Frissítés: Cikkünk első verziójában arról írtunk, hogy a XIII. kerület tervtanácsa a terveket elutasította. A testület valójában a Rahimkulov-család cégeinek egy másik, Bodor utcai beruházásának a terveit utasította el, azt minősítette erre válaszul a kormány kiemelt beruházássá, és emiatt fordult a kerület az Alkotmánybírósághoz. A tévedésért elnézést kérünk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.