A cancel culture veszélyeire hívta fel a figyelmet a pápa

külföld
2022 január 11., 05:55
comments 2

„Az ideológiai gyarmatosításnak az a formája, amely nem hagy teret a véleménynyilvánítás szabadságának, most a »cancel culture« formáját öltötte fel, és meghódított már sok közösséget és intézményt” - mondta hétfőn Ferenc pápa egy diplomatáknak tartott beszédében.

Az esemény fő célja a vakcinákkal kapcsolatos félretájékoztatás elítélése volt. Itt került szóba az „egyirányú gondolkodás”, mely a pápa szerint megkísérli tagadni vagy újraírni a történelmet a mai értékek alapján.

A pápa a diplomaták előtt hétfőn.
photo_camera A pápa a diplomaták előtt hétfőn. Fotó: HANDOUT/AFP

Szerinte mindezek egyre inkább az emberiség természetes alapjait és az emberek identitását alkotó kulturális gyökereket megtagadó gondolkodáshoz vezettek.

A Reuters tudósítása megjegyzi, hogy a pápa azután beszélt erről, hogy a múlt hónapban napvilágra került egy azóta visszavont Uniós segédanyag, amelyben felmerült, hogy az intézmények mellőzhetnék a karácsony szót. Ez ellen akkor Pietro Parolin bíboros, egy vatikáni államtitkár is szót emelt.

Azoknak, akik nincsenek tisztában a „cancel culture” pontos jelentésével, ebben a cikkben találnak magyarázatot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.