Koronavírus-számok Magyarországon 1/20/2022
Elhunytak + 71 Σ 40 757
Kórházban + 28 Σ 2 673
Fertőzöttek + 15 526 Σ 1 385 500
Tesztek + 40 505 Σ 9 612 654
Oltottak + 2 238 Σ 6 325 143
A legújabb trendek

A nyilvánosságot látványosan kerülő Müller Cecília állítólag sajtótájékoztatót tartott az omikronról

január 11., kedd 17:23
8

„Müller Cecília kedden Budapesten újságíróknak elmondta” - írja az MTI. Ha volt olyan lehetőség, ahol az országos tisztifőorvost másfél év után élőben lehetett kérdezni a járványról, arra minket biztosan nem hívtak meg. De ahogy átnéztem a nagyobb lapokat, mindenki, még a kormánypárti sajtó is csak az MTI tudósítását vette át délutánig, benne a „Müller Cecília kedden Budapesten újságíróknak elmondta” fordulattal.

Az igaz, nem állították, hogy kérdezni is lehetett a sajtónyilvánosságot jó ideje feltűnően kerülő országos tisztifőorvost. Pedig érdekes lett volna megtudni, hogy Kásler Miklós miért számol magasabb halálozási csúccsal a most induló ötödik hullámban, mint az őszi negyedikben.

Az MTI a tudósításon kívül kiadott pár képet is, azzal a szöveggel, hogy „Müller Cecília országos tisztifőorvos sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) főépületében”. Ezen mondjuk a sajtótájékoztatók ismert velejárói, mikrofonok, pulpitus, újságírók egyáltalán nem látszanak.

Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

A köztévé volt az egyetlen, amelyik azt mondta, hogy nyilatkozott nekik Müller Cecília. Aztán pár órával az MTI tudósítása után megjelent egy videó a kormány Facebook-oldalán, ahol Müller Cecília valóban beszél, de valóban pontosabb az ennél szereplő leírás, hogy tudniillik tájékoztat, a kamerának felmondva egy szöveget. Ezen a felvételen pont az hangzik el, amit a köztévé is leadott úgy, hogy nekik nyilatkozta az országos tisztifőorvos. Vagyis ha volt sajtótájékoztató, akkor az a jelek szerint úgy nézett ki, hogy felvétel készült a kormány Facebook-oldala számára, vagy ezt vette fel vagy ezt használhatta az M1 is, és megírta az MTI, hogy „Müller Cecília kedden Budapesten újságíróknak elmondta”.

Müller Cecília egyébként azt mondta, hogy az új fertőzések 29 százalékát már az omikron okozza itthon. (Január 4-én 11 százalék volt a hivatalos adat.) Ez azért egy elég esetleges szám, az NNK nem vizsgálja át az összes mintát. A Magyarországon az omikront elsőként kimutató Neumann Labs magánlabor szerint náluk például már a minták 90 százalékában az új variánst találták. Müller szerint háromnaponta megduplázódhat az esetszám. Az oltás segíthet, hogy kevésbé legyenek súlyosak a tünetek, és fontos a harmadik oltás is a szervezet védelmének megerősítéséhez.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt