Rendőrökkel csaptak össze a járványügyi korlátozások ellen tüntetők Bulgáriában

külföld
2022 január 12., 16:25

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen tiltakozók csaptak össze rendőrökkel szerdán Szófiában, a bolgár parlament épülete előtt.

A tüntetők átszakították a rendőrségi kordont, és sikerült eljutniuk a bolgár törvényhozás bejáratához, de az épületbe már nem hatoltak be.

photo_camera Fotó: NIKOLAY DOYCHINOV/AFP

Kiril Petkov bolgár miniszterelnök az események hatására felszólította a tiltakozó akció résztvevőit, hogy képviselőik kormányzati tisztségviselőkkel közösen hozzanak létre egy munkacsoportot, és dolgozzanak ki „új tervet a járvány újabb hullámának kezelésére”. „A tüntetések nyomán kézzelfogható intézkedésekre van szükség” - mondta a kormányfő a bTV kereskedelmi televíziónak nyilatkozva.

A miniszterelnök, a kormány többi tagja és Rumen Radev államfő is egyébként kedd óta önkéntes karanténban vannak, mivel kapcsolatba kerültek a bolgár nemzetbiztonsági tanács több órás ülésén Nikola Mincsev házelnökkel, akinek pozitív lett a koronavírus-tesztje. A tanácskozáson részt vett Kosztadin Kosztadinov, a jobboldali Újjászületés párt elnöke is, aki csak heves tiltakozások mellett volt hajlandó karanténba vonulni.

photo_camera Fotó: BORISLAV TROSHEV/Anadolu Agency via AFP

Az Újjászületés párt híveinek százai vonultak ki Szófia utcáira szerdán, hogy a járványügyi intézkedések, mindenekelőtt az oltási igazolványok és a védőoltások ellen tüntessenek. Többen buszokkal érkeztek az ország más pontjairól. A résztvevők azzal érveltek, hogy a korlátozások csorbítják szabadságjogaikat, és tiltakozásuk jeléül maszkot sem viseltek a megmozduláson, ami miatt a parlamenti képviselőknek el kellett hagyniuk a törvényhozás épületét.

Mindeközben a fertőzöttek napi száma 7062 esettel újabb csúcsértéket ért el szerdán a 6,5 millió lakosú országban. A százezer főre jutó fertőzöttek száma 529-re nőtt egy hét alatt. Ez a mutató két hete még 296 volt. Bulgária az Európai Unió tagállamai között az átoltottságban az utolsó helyen áll. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.