Rendőrökkel csaptak össze a járványügyi korlátozások ellen tüntetők Bulgáriában

külföld
2022 január 12., 16:25

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen tiltakozók csaptak össze rendőrökkel szerdán Szófiában, a bolgár parlament épülete előtt.

A tüntetők átszakították a rendőrségi kordont, és sikerült eljutniuk a bolgár törvényhozás bejáratához, de az épületbe már nem hatoltak be.

photo_camera Fotó: NIKOLAY DOYCHINOV/AFP

Kiril Petkov bolgár miniszterelnök az események hatására felszólította a tiltakozó akció résztvevőit, hogy képviselőik kormányzati tisztségviselőkkel közösen hozzanak létre egy munkacsoportot, és dolgozzanak ki „új tervet a járvány újabb hullámának kezelésére”. „A tüntetések nyomán kézzelfogható intézkedésekre van szükség” - mondta a kormányfő a bTV kereskedelmi televíziónak nyilatkozva.

A miniszterelnök, a kormány többi tagja és Rumen Radev államfő is egyébként kedd óta önkéntes karanténban vannak, mivel kapcsolatba kerültek a bolgár nemzetbiztonsági tanács több órás ülésén Nikola Mincsev házelnökkel, akinek pozitív lett a koronavírus-tesztje. A tanácskozáson részt vett Kosztadin Kosztadinov, a jobboldali Újjászületés párt elnöke is, aki csak heves tiltakozások mellett volt hajlandó karanténba vonulni.

photo_camera Fotó: BORISLAV TROSHEV/Anadolu Agency via AFP

Az Újjászületés párt híveinek százai vonultak ki Szófia utcáira szerdán, hogy a járványügyi intézkedések, mindenekelőtt az oltási igazolványok és a védőoltások ellen tüntessenek. Többen buszokkal érkeztek az ország más pontjairól. A résztvevők azzal érveltek, hogy a korlátozások csorbítják szabadságjogaikat, és tiltakozásuk jeléül maszkot sem viseltek a megmozduláson, ami miatt a parlamenti képviselőknek el kellett hagyniuk a törvényhozás épületét.

Mindeközben a fertőzöttek napi száma 7062 esettel újabb csúcsértéket ért el szerdán a 6,5 millió lakosú országban. A százezer főre jutó fertőzöttek száma 529-re nőtt egy hét alatt. Ez a mutató két hete még 296 volt. Bulgária az Európai Unió tagállamai között az átoltottságban az utolsó helyen áll. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt