10 napig tarthat a KBSZSZ-csapatok kivonása Kazahsztánból

január 13., csütörtök 11:46
2

Elkezdődött a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) csapatainak kivonása Kazahsztánból, a folyamat előreláthatólag 10 napig tarthat, jelentette ki az Interfax híre szerint Sztanyiszlav Zasz. A szervezet főtitkára szerint a békefenntartó misszió befejeződött. Zasz hozzátette: a „bűnözők és terroristák” csoportjait szétverték, tagjaik zömét őrizetbe vették, a maradékuk elrejtőzött, a felkutatásuk és a felelősségre vonásuk a kazahsztáni szervek dolga lesz.

Mint arról legutóbb ebben a cikkünkben írtunk részletesebben, a január első napjaiban kezdődött tüntetések zavargásokba és fegyveres összecsapásokba torkollottak Kazahsztánban, azon belül is elsősorban az ország legnagyobb városában, Almatiban, Kaszim-Zsomart Tokajev elnök pedig a KBSZSZ-hez fordult segítségért. A szervezet valamivel több mint kétezer katonáját küldte – gyakorlatilag egy napon belül – Közép-Ázsia legnagyobb területű országába, akik nem vehettek részt harci cselekményekben, a feladatuk bizonyos objektumok védelme volt. A „békefenntartó” misszióban elsősorban orosz deszantosok vettek részt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt