10 napig tarthat a KBSZSZ-csapatok kivonása Kazahsztánból

külföld
2022 január 13., 11:46
comments 2

Elkezdődött a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) csapatainak kivonása Kazahsztánból, a folyamat előreláthatólag 10 napig tarthat, jelentette ki az Interfax híre szerint Sztanyiszlav Zasz. A szervezet főtitkára szerint a békefenntartó misszió befejeződött. Zasz hozzátette: a „bűnözők és terroristák” csoportjait szétverték, tagjaik zömét őrizetbe vették, a maradékuk elrejtőzött, a felkutatásuk és a felelősségre vonásuk a kazahsztáni szervek dolga lesz.

Mint arról legutóbb ebben a cikkünkben írtunk részletesebben, a január első napjaiban kezdődött tüntetések zavargásokba és fegyveres összecsapásokba torkollottak Kazahsztánban, azon belül is elsősorban az ország legnagyobb városában, Almatiban, Kaszim-Zsomart Tokajev elnök pedig a KBSZSZ-hez fordult segítségért. A szervezet valamivel több mint kétezer katonáját küldte – gyakorlatilag egy napon belül – Közép-Ázsia legnagyobb területű országába, akik nem vehettek részt harci cselekményekben, a feladatuk bizonyos objektumok védelme volt. A „békefenntartó” misszióban elsősorban orosz deszantosok vettek részt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.