150 ezer forintos bírságot is kaphat, aki rámegy a Balaton jegére, ami egyébként életveszélyes jelenleg

január 13., csütörtök 12:22
5

Életveszélyes rámenni a Balaton jegére – írja a Police.hu. A hír szerint a parti sáv egyes részein és a kikötőkben kialakult jég közlekedésre és sportolásra alkalmatlan.

A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha a vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert, ehhez képest most 1-3-nál tartunk jellemzően.

A jégen tartózkodás szabályait a beszakadások miatt bekövetkező balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrzik. A szabályok megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, ötezertől ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 150 ezer forintos is lehet a bírság.

A rendőrség arra biztat mindenkit, hogy ha bármilyen jéggel kapcsolatos veszélyhelyzetet észlelnek – beszakadás, süllyedés stb. –, azonnal hívják a 112-es segélyhívón a vízirendészet járőreit, vagy kérjenek segítséget a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 1817-es vízi segélyhívó telefonszámán.

Szép, de veszélyes Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt