Búvárok és mentők tartottak mesterkurzust arról, hogy hogyan kell jeges vízbe merülni vízkereszt alkalmából

vallás
2022 január 13., 10:38
comments 5

Szép és még inkább látványos ortodox szokás: a vallás hívei egyes szláv vidékeken vízkereszt alkalmából jeges vízbe merülnek – a Julián naptár miatt értelemszerűen január 19-én –, miután az akciót megelőzően az illetékes pópa megáldotta a vizet, így az a következő év ünnepéig szentnek és tisztának tekintendő. A Karpataljalap.net híre szerint a tradíció a szomszédban is él, de úgy tűnik, a híveknek még van mit tanulniuk a részletekről.

Az ortodox vízkereszt biztonságos lebonyolítása érdekében ugyanis a rendkívüli helyzetek szolgálatának munkatársai mesterkurzust tartottak Ungváron csütörtök délelőtt. Az eseményen búvárok és mentők mondták el és mutatták be az Ung folyóban, hogy hogyan kell egészségkárosodás nélkül merülni, sőt arról is szó esett, hogy miként lehet megmenteni a jég alá esett embert, szükség esetén megfelelően elvégezve az újraélesztését.

Az internet világa egyébként tele van vonatkozó oktatóvideókkal, ezek közül az egyik legprofibb személy rövid bemutatóját máris megmutatjuk.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.