Finnország most nem készül belépni a NATO-ba

január 14., péntek 18:44
3

Finnország nem tervezi a belépést a NATO-ba – közölte Pekka Haavisto külügyminiszter pénteken Franciaországban, az európai uniós országok külügyminisztereinek találkozója után. Haavisto állítása szerint Finnország nem tárgyal erről a szervezettel, és nem is készül ilyesmire.

Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter kijelentése kapcsán, miszerint Európa közelebb van a háborúhoz, mint az elmúlt harminc évben bármikor, finn kollégája azt mondta, megérti, hogy milyen nyomás alatt van Ukrajna és Lengyelország, de

„reméljük, hogy a mi helyzetünk más”.

A finnek és a svédek esetleges NATO-csatlakozása érzékeny kérdés az Oroszország, az USA és a NATO közötti konfliktusban. Csütörtökön Anthony Blinken amerikai külügyminiszter egy interjúban utalt rá, hogy Finnoszág csatlakozna a szervezethez, miután Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő szerdán azt mondta, ezt Oroszország konfrontációs lépésnek tekintené.

A semleges Finnország Svédordszághoz hasonlóan mindig is fenntartotta a NATO-opciót, azaz formálisan soha nem csatlakozott a szervezethez, de nyitva hagyta a kérdést. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt