Kunetz Zsombor szerint nem úszhatjuk meg a kötelező oltást

koronavírus
2022 január 14., 14:30
comments 8

„Nincs abban a gazdasági és szociális helyzetben ez az ország, pláne akkor, amikor csirkefarhátat kell jóárasítani, hogy megúszhassa a kötelezővé tett oltást”

– mondta Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő az ATV Start című műsorban pénteken. A műsorvezető arról kérdezte a szakértőt, hogy mit gondol a védettségi igazolványok oltási igazolvánnyá alakulásáról.

Kunetz azt mondta, az ő álláspontja ismert a kérdésben, szerinte már régen kötelezővé kellett volna tenni a koronavírus elleni védőoltást, és a mostani döntés egy lépéssel közelebb visz ehhez a célhoz, ami rendben van.

Az egészségügyi szakértő szerint a jó hír az, hogy az eddigi ismeretek alapján az omikron variáns tényleg enyhébb megbetegedést okoz, így kevésbé terheli meg a kórházi ellátórendszert.

Viszont azt is elmondta, hogy szerinte a kormány hazudik, amikor azt állítja, hogy még van tartalék az egészségügyben. A kapacitásokat „szétverték” az elmúlt két évben, jelenleg a háziorvosi rendszer „baltával való szétverése zajlik”. Rájuk terhelik ugyanis a tesztelés, a betegellátás, a betegvisszahívás és az oltások mellett a negyedik oltás felvilágosító kampányát is, amit a kormányzatnak kellene megoldania.

Az omikron miatt mindenki a háziorvosoknál jelentkezik, Kunetz szerint annyira le van terhelve a rendszer, hogy alig marad idő a tisztességes ellátásra. Ráadásul a háziorvosok „az elégtelen és átláthatatlan” kormányzati kommunikáció miatt nemcsak az intézkedéseket szenvedik el, hanem a betegek türelmetlenségét is, és két tűz közé kerülnek.

Az egészségügyi szakértő nem ellenezte a karantén lerövidítését abban az esetben, ha az intézkedés így is biztonságos marad. Szerinte jelen pillanatban az omikronnak a gazdaságra gyakorolt hatása a legveszélyesebb, mivel nagyon gyorsan fertőz, és fennáll a veszélye, hogy mindenki egyszerre esik ki a munkából, ez az ország működőképességére van hatással.

A szóban forgó intézkedéseket a csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely miniszter, részletes tudósításunkat itt olvashatják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.