Az amerikai hírszerzés szerint az oroszok robbanóanyagokkal felszerelt ügynököket küldtek Ukrajnába, hogy ürügyet szolgáltassanak az ország megtámadásához

külföld
2022 január 14., 17:32
comments 14

Az amerikai kormányzat pénteken azzal vádolta meg Oroszországot, hogy szabotőröket küldött Kelet-Ukrajnába, hogy olyan akciót hajtsanak végre, ami ürügyet szolgáltathat Ukrajna megtámadására.

A Fehér Ház nem tárta fel, milyen bizonyítékok alapján állítja ezt, de a New York Timesnak nyilatkozó illetékes azt mondta, hogy lehallgatott üzenetváltások és bizonyos személyek mozgásának megfigyelése alapján jöttek rá a tervre. Aminek az amerikai fél szerint része lehet valamilyen fizikai akció, merénylet, de szó van információs hadmozdulatokról, álhírterjesztésről is.

Amerikai információk szerint az oroszok átdobott ügynökeit városi hadviselésre és robbanóanyagok segítségével végrehajtott szabotázsakciók megvalósítására is kiképezték. Mármint az Ukrajnában harcoló – hivatalosan nem az orosz hadsereg kötelékébe tartozó – oroszok elleni szabotázsakciókéra.

Az amerikai hírszerzés szerint ezekre az akciókra néhány héttel a konkrét katonai invázió előtt kerülhet sor, amiket január közepe és február közepe közé várnak. Vagyis az amerikai fél szerint bármikor megtörténhet a dolog. Arra is céloztak, hogy a Krím-félsziget 2014-es annektálása előtt hasonló forgatókönyv alapján zajlottak az események.

Ezt most nem tényfeltáró újságírók nyomozták ki, hanem szándékosan szivárogtatta ki az amerikai kormányzat, azzal a céllal, hogy az oroszok terveinek megszellőztetésével hátha sikerül keresztbe tenniük Vlagyimir Putyinnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.