Költségvetési támogatásból emelkedik a polgármesterek fizetése

POLITIKA
2022 január 15., 06:50
comments 1

Azt már lehetett tudni, hogy a magyar polgármesterek és közgyűlési elnökök fizetése átlagosan 30 százalékkal emelkedett 2022. január 1-től, az emelés pontos mértéke a vezetett település lakosságszámától függ. A Magyar Közlönyben viszont tegnap este jelent meg, hogy a központi költségvetésből mennyivel támogatják a béremelést az 5000 lakos alatti településeken:

  • Település 500 főig - 3,4 millió forint
  • Település 501-1500 lakos között - 3,9 millió forint
  • Település 1501-2000 lakos között - 3,3 millió forint
  • Település 2001-5000 lakos között - 3,6 millió forint

Ez a főállású polgármesterekre igaz, ha a polgármester társadalmi megbízatású, akkor nagyjából ennek a fele jár támogatásként. A pénzt február 15-ig kapják meg az önkormányzatok egy összegben és december 31-ig kell felhasználniuk.

Itt arról írtunk, hogy a települések vezetőinek bére évek óta nem nőtt. A parlament december közepén döntött az emelésről, de az intézkedés végrehajtásához a nem rendelt többletforrást, így a béremeléseket az önkormányzatoknak maguknak kell kigazdálkodniuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.