Úgy voltam vele, mindegy, hány évet kapok, csak legyen már vége a pernek

bűnügy
2022 január 15., 19:26
comments 18

Először tért vissza Magyarországra 2018 augusztusi szabadulása óta Eva Rezešová, - a Mečiar-kormány egykori közlekedési minisztere, Alexander Rezeš lánya -, aki 2012. augusztus 21-én négy ember halálát okozta egy autóbalesetben Hévízgyörk mellett.

A most 44 éves Rezešová, akinek Szlovákiában októberben jelent meg önéletrajzi ihletésű könyve a volt újságíró Štefan Šperka közreműködésével, Friderikusz Sándornak adott interjút, az elsőt a magyar nyilvánosságban.

link Forrás

A baleset, és az azt követő tárgyalássorozat éveken keresztül lázban tartotta a magyar és a szlovák sajtót, - olykor a politikát is -, és Rezešová karaktere, háttere, valamint a tragédia körülményei ismeretében ebben semmi meglepő nincs.

2012. augusztus 21-én, a hajnali órákban, a BMW X5-ösét vezető Eva Rezešová nagyjából 170 km/h-s sebességgel hátulról nekiszáguldott egy épp szabályosan előzni próbáló Fiat Puntónak az M3-as autópálya 45-ös kilométerkövénél. A Punto, amiben két karácsondi házaspár utazott, felborult és azonnal kigyulladt; hárman a helyszínen meghaltak, egy áldozat a kórházban halt bele égési sérüléseibe.

Rezešová, aki könnyű sérülésekkel megúszta az ütközést, a baleset idején alkoholos befolyásoltság alatt állt. Erre a nő és ügyvédjei különböző magyarázatokkal álltak elő; köztük azzal, hogy arcüreg-gyulladására gyógyszert szedett, illetve csak az ütközés után, a sokk hatására fogyasztott alkoholt (egy vodkás üveget találtak a kocsijában).

Eva Rezesova a bíróságon 2013. szeptember 25-én
photo_camera Eva Rezesova a bíróságon 2013. szeptember 25-én Fotó: Botos Tamás / 444

A vádlott mindvégig tagadta bűnösségét, de 2013. novemberében első fokon a Gödöllői Járásbíróság 6 év fogházra ítélte több ember halálát okozó ittas vezetés miatt. Az ítélet ellen mindkét fél fellebbezett. A másodfokú ítéletig szabadlábra helyezték Rezešovát, erre az időre családja a dunaparti Prestige Towers egyik luxuslakását bérelte ki számára.

A döntés felbőszítette a közvéleményt, és Rogán Antal fideszes frakcióvezetőt is, aki december 3-án a Prestige Towers előtt tartott sajtótájékoztatón felszólította az igazságügyi miniszter Navracsics Tibort: vizsgáltassa felül a szabadlábra helyezés körülményeit.

Rogán akkor még aktív volt a Facebookon, és azzal érvelt: „Magyarországnak olyan országnak kell lennie, ahol senki sem részesülhet jobb elbánásban csak azért, mert sok pénze van.”

Rezešovát még aznap visszaszállították a Gyorskocsi utcába.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.