Pekingben is megjelent az omikron

járvány
2022 január 16., 08:09

A kínai hatóságok bejelentették, hogy Pekingben regisztrálták az első, a koronavírus omikron-variánssával fertőzött beteget, aki már az országon belül kapta el a vírust. A kínai főváros első omikronos fertőzöttjének lakóházát és munkahelyét rögtön lezárták és több mint 2400 embert tesztelnek, aki érintkezhetett vele vagy járt mostanában ezen a két helyen.

Az omikron megjelenése a fővárosban a kínai kormány egyik legrosszabb rémálma, február 4-én ugyanis indul a téli olimpia Pekingben és környékén. A korábbi változatoknál gyorsabban terjedő omikron már több másik kínai nagyvárosban is megjelent, így a Pekinggel határos Tiandzsinben és a Henan tartományban, az ország középső részén lévő Hszianban. Ezt a két, több mint 10 milliós lakosú várost a variáns megjelenése után szinte hermetikusan körbezárták, leállították a repülőket, vonatokat és az autóforgalmat, csak különleges engedélyekkel lehet átlépni a városok határait. A hatóságok emellett tömeget teszteket szerveztek a lezárt városokban, és azt kérik a polgároktól, hogy amíg nem kapják meg az eredményt, ne menjenek el otthonról.

A kínai egészségügyi hatóság szombati közleménye szerint január 14-én 165 új fertőzöttet regisztráltak országszerte, közülük 105-en az országon belül kapták el a vírust.

A fertőzés terjedését gyorsíthatja, hogy Kínában most ünneplik a holdújévet, ami az ország egyik legfontosabb ünnepe. Ilyenkor sok kínai utazik a rokonaihoz az ország más részeire, ezzel növelve a fertőzés kockázatát. Több önkormányzat és tartományi kormány is azt kérte a lakosoktól, hogy ha lehet, az idei ünnepen inkább maradjanak otthon, több helyi és nemzetközi járatot pedig töröltek. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.