Szerbia elnöke kis híján hadat üzent Ausztráliának Novak Djokovic kipenderítése miatt

sport
2022 január 16., 11:55
comments 20

Aleksandar Vucic szerb elnök szerint Ausztrália magát járatta le azzal, hogy visszavonta a világelső teniszező, Novak Djokovic vízumát, és kiutasította az országból a sportolót. A szerb államfő úgy látja, az Australian Open címvédője emelt fővel térhet vissza hazájába.

Erre azonban vélhetően később kerül sor, a Monacóban élő Djokovic ugyanis egy Dubajba tartó gépre szállt fel a melbourne-i repülőtéren.

A sztárteniszező az ausztrál szövetségi bíróság vasárnapi ítélete értelmében – amelyről itt írtunk – első kiemeltként sem indulhat el a hétfőn kezdődő nemzetközi teniszbajnokságon.

A másfél hete tartó koronavírus-procedúra lezárásaként James Allsop, az illetékes háromtagú bíróság vezetője helyi idő szerint vasárnap késő délután jelentette be, hogy a meghallgatások nyomán egyhangúlag elutasították a 34 éves sztár fellebbezését, amelyet vízumának bevonása ellen nyújtott be. Ez azt jelenti, hogy Djokovicot kitoloncolják az országból, és az is lehet, hogy három évig nem léphet majd be oda ismét. Az ítélet ellen további fellebbezésnek nincs helye.

Aleksandar Vucic újságíróknak elmondta: telefonon beszélt a teniszezővel, és már alig várja, hogy újra Szerbiában lássa a sportolót. Mint mondta: "Akik úgy gondolják, hogy valamilyen elveket védtek meg, csak arra mutattak rá, hogy nem is voltak elveik, hiszen 10-11 napon át zaklatták a világ legjobb teniszezőjét, hogy azután közöljék vele azt a döntést, amelyről már az első napon tudták, hogy meg fog születni."

photo_camera Fotó: OLIVER BUNIC/AFP

A szerb elnök szerint Novak Djokovic nem is ment volna Ausztráliába, vagy beoltatta volna magát, ha az ottani kormány egyértelműen kimondja: az oltatlanoknak nincs joguk belépni az országba. Miután azonban meghagyták az orvosi különengedély lehetőségét, Djokovic ezzel összhangban érkezett Ausztráliába, és megtett mindent, amit kellett, majd "soha nem látott mértékű zaklatás kezdődött".

Vucic szerint hajtóvadászat indult a sportoló ellen a médiában, boszorkányüldözés egy ember és egy ország ellen, mert Novak Djokovicon keresztül akarták megmutatni, hogyan működik a világrend, és ezt bárki ellen meg lehet tenni.Az államfő azt is elmondta, hogy a márciusi szerbiai atlétikai bajnokságra érkező ausztrál sportolókat máshogyan fogják fogadni, megmutatják, hogy Szerbia jobb, mint az ausztrál kormány. Aleksandar Vucic egyben köszönetet is mondott az ausztrál népnek, amely véleménye szerint szereti a szerb népet.

„Azt hiszik, hogy ezzel a tíznapos zaklatással Djokovicot alázták meg, de csak saját magukat járatták le, ő pedig visszatérhet a hazájába, és emelt fővel nézhet az emberek szemébe” – fogalmazott Vucic.

Scott Morrison ausztrál kormányfő előzőleg elégedettégét fejezte ki a bíróság döntése miatt. Közleményében leszögezte: „üdvözlöm a döntést, amely határaink védelméről és az ausztrálok biztonságáról szól” - fogalmazott. Majd leszögezte: „Ahogyan pénteken is elmondtam, az ausztrálok áldozatokat hoztak a világjárvány idején, és joggal várják el, hogy áldozatvállalásuk eredményeit megvédjék.” (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.