Egy hónapon belül a negyedik rakétakísérletet hajthatta végre Észak-Korea

január 17., hétfő 12:27
2

A dél-koreai vezérkari bizottság szerint Észak-Korea hétfőn két rakétát lőtt a Japán-tengerbe a Koreai-félsziget keleti partjainál. Ez egy hónapon belül már a negyedik feltételezett rakétakísérlet volt.

A kommunista diktatúra január 5-én is fellőtt valamit, akkor a japán partiőrség észlelte, hogy egy azonosíthatatlan lövedék tart az ország felé. Később Észak-Korea megerősítette, hogy akkor először tesztelték hiperszonikus rakétájukat, melynek különleges tulajdonsága, hogy alacsonyabban repül más rakétákhoz képest, így el tudja kerülni a radarokat.

A mostani esetről Nobuo Kishi, japán védelmi miniszter elmondta, hogy két ballisztikus rakétát lőttek ki három perc különbséggel Észak-Korea nyugati részéről. A Japánból származó első becslések szerint a rakéták repülési távolsága körülbelül 300 kilométer volt, a maximális magasságuk pedig 50 kilométer lehetett.

Leif-Eric Easley, a szöuli Ewha Womans Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán dolgozó docense a rakétakísérletekre reagálva azt mondta, hogy Phenjan egyértelműen fel akarja magára hívni a figyelmet.Észak-Korea megpróbál csapdát állítani a Biden-kormányzatnak - mondta Easley, aki szerint már sorba vannak állítva a rakéták, amiket tesztelni fognak. Szerinte ez provokáció, hiszen Phenjant a nemzetközi jog tiltja a ballisztikus rakéták és atomfegyverek tesztelésétől.

A Koreai Központi Hírügynökség egy nyilatkozatban azt közölte, hogy az új típusú fegyverek csak a nemzet védelmi képességének modernizálására irányuló erőfeszítések részei. (CNN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt