Porosenko ukrán exelnöktől elvették az útlevelét, de nem dugták rács mögé, szabadlábon védekezhet

külföld
2022 január 19., 14:00

Nem rendelte el a bíróság szerdán a hazaárulással meggyanúsított Petro Porosenko korábbi ukrán elnök előzetes letartóztatását, és óvadékot sem szabott ki, hanem személyes kötelezettségvállalás mellett szabadon bocsátotta.

AZ MTI híre szerint a határozat értelmében Porosenkónak át kell adnia útlevelét – így nem utazhat külföldre –, nem hagyhatja el Kijevet, illetve Kijev megyét az ügyben nyomozó hatóság, illetve ügyész vagy bíró engedélye nélkül, felszólításra meg kell jelennie a hatóságoknál, illetve a bíróságon. A határozatban foglaltak 2022. március 19-ig vannak érvényben.

Az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint a politikusnak a bíróság épülete előtt összegyűlt hívei örömmel fogadták a bíró határozatát.

A volt államfő, aki 2014 és 2019 között volt Ukrajna elnöke – jelenleg az Európai Szolidaritás ellenzéki parlamenti párt vezetője – közel egy hónapnyi külföldi tartózkodás után hétfőn érkezett haza a Wizz Air menetrend szerinti járatával Varsóból Kijevbe. A repülőtérről a kijevi Percserszk kerületi bíróságra hajtott, ahol megkezdődött a tárgyalás, amelyen dönteni kellett arról, hogy az ellene indított eljárás alatt milyen megelőző intézkedéseket hoznak ellene. A vád egymilliárd hrivnya, azaz több mint 11,5 milliárd forint óvadék kiszabását vagy két hónapos előzetes letartóztatásba helyezést kért. Az ügyészek azzal érveltek, hogy Porosenko nyomást gyakorolhat a tanúkra, akadályozhatja a nyomozást, és bizonyítékokat rejthet el. Porosenko a hosszúra nyúlt tárgyalási nap folyamán elaludt a székében.

A bíró hétfő este bejelentette, hogy elnapolja a határozathozatalt szerdára.

photo_camera Nemzeti érzelmű gyanúsított hívei körében Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

A bíróság épülete előtt szerdán Porosenko több ezer híve tüntetett, az exállamfő ellen indított eljárás miatt tiltakoztak.

A politikust tavaly december 20-án gyanúsította meg az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) hazaárulással és terrorista szervezetekkel történő együttműködéssel. Néhány nappal később a főügyészség előzetesen közölte, hogy egymilliárd hrivnya – 11,5 milliárd forint – óvadék kiszabását kérik a bíróságtól cserébe azért, hogy az exelnök szabadlábon védekezhessen.

A hatóságok azért gyanúsították meg Porosenkót, mert szerintük a házi őrizetben tartott Viktor Medvedcsuk ukrán oligarchával – egyben ellenzéki képviselővel – közösen illegálisan kereskedett a donyecki szakadárokkal az általuk ellenőrzött területen kitermelt szénnel a 2014-es fordulat után, tehát ily módon „terroristákkal” működött együtt. Kijev hivatalosan terrorszervezeteknek minősíti a Donyec-medencei területeken működő szakadár köztársaságokat, az abban posztot betöltőket pedig terroristáknak tartja.

Hazaárulásért Ukrajnában akár 15 év börtön is kiszabható. Az ügy további gyanúsítottja Volodimir Gyemcsisin egykori energetikai miniszter, aki már régebben elhagyta Ukrajnát, és valószínűleg Oroszországban tartózkodik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.