Katasztrofális a helyzet Tongán a cunami után, több szigeten minden megsemmisült

külföld
2022 január 20., 06:14

Csütörtökön megérkeztek az első repülőgépek a vulkánkitörés és szökőár sújtotta Tongára, öt nappal azután, hogy a katasztrófa gyakorlatilag elzárta a csendes-óceáni országot a világ többi részétől.

A szigetcsoport szombat óta megközelíthetetlen volt, amikor az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb vulkánkitörése nyomán szökőár rohant végig a Csendes-óceánon, amely elárasztotta a királyság szigeteit. Emellett vastag hamuréteg borította be a szárazföldi részeket, így Tonga fő repülőterét is csak mostanra sikerült megtisztítani.

Az első C-17 Globmaster Ausztráliából érkezett, víztartályokat, generátorokat, higiénés eszközöket, kommunikációs berendezéseket szállított.

photo_camera Az ausztrál légierő segélyszállítmányt hozó gépe Tonga fő repülőterén Fotó: HANDOUT/AFP

Az ENSZ becslései szerint a szigetcsoport százezres lakosságának nyolcvan százalékát érintette a katasztrófa, volt, ahol 15 méteres hullámok semmisítettek meg mindent. Az egyik legsúlyosabb probléma, hogy a vulkánkitörés és a cunami beszennyezte az ivóvízkészleteteket.

Miután a légihíd megnyílt, számos ország jelezte, hogy kész segítséget nyújtani, így Japánból, Kínából és Franciaországból is útnak indulnak a gépek.

A szigetcsoport szigorú covidprotokollt tart fenn – a koronavírus-járvány eddigi hullámai alatt összesen 1 fertőzéses eset fordult elő –, így a szállítmányok célba juttatása érintésmentesen történik, a gépek a kirakodás után azonnal távoznak. (via Yahoo News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.