Kihagyták a téli olimpiai csapatból az olimpiai bajnok Burjánt, aki két éve beszólt Kínának egy posztban

sport
2022 január 20., 13:32
comments 29
photo_camera Burján az olimpiai aranyat ünnepli a pjoncsangi ötezres döntő után. Fotó: Vladimir Pesnya/Sputnik

Csütörtökön jelentette be Kósa Lajos, a korcsolyaszövetség elnöke, hogy kik utazhatnak a pekingi téli olimpiára a rövidpályás gyorskoricsapat tagjaiként. A hét kvótás helyből négy gazdája lényegében előre tudható volt: a két Liu-fivér, Shaolin Sándor és Shaoang, Krueger John-Henry és Jászapáti Petra. Hozzájuk, mint az imént kiderült, a nőknél Kónya Zsófia csatlakozhat, a férfiaknál pedig Nógrádi Bence és Varnyú Alex, míg Sziliczei-Német Rebeka utazó tartalék lett, Tiborcz Dániel pedig nem utazó tartalék.

Mindez egyben azt is jelenti, hogy Burján Csaba nem került be a csapatba.

Burján a magyar sporttörténet első téli olimpiai aranyát nyerte meg négy éve Pjongcsangban a férfi váltó tagjaként, utána a 2019-es EB-n is még az aranyérmes váltó tagja volt 5000 méteren. Utána egy akkoriban inkább csak gyerekes hülyeségnek tűnő ügy törte meg a pályafutását:

2019 decemberének elején Japánból utazott Kínába a válogatott. A sanghaji reptéren sokat kellett várakozniuk, az ezen felháborodott Burján egy kép mellett a "F*cking China" vagyis "K*baszott Kína" szöveget posztolta ki az Instagramjára. Ez annyira felháborította a magyar válogatott kínai edzőjét, Csang Csing Linát, hogy a magyar szövetség vezetőihez fordult.

„Nem tudom tolerálni, hogy egy magyar gyorskorcsolyázó, aki ráadásul olimpiai bajnok, rasszista megjegyzést tegyen Kínára. Felajánlottam a lemondásomat” – nyilatkozta akkoriban a kínai CGTN televíziós társaságnak Csang Csing Lina.

Itthon közleményt adott ki, amiben azt írta, hogy "döbbenetet és dühöt érez" amiatt, ahogy Burján nyilvánosan becsmérelte Kínát. Emlékeztetett arra is, hogy a Kína és Magyarország közötti barátságos kapcsolatok érdekében 2012 óta irányítja a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatottat. Azt írja, hogy a munkája megkezdése előtt a magyar csapat egyetlen érmet sem tudott nyerni nemzetközi versenyen, mostanra viszont már több mint 150 érmet nyert világszínvonalú versenyeken, és történelmi olimpiai aranyat szereztek. A lemondása bejelentése mellett közölte, hogy elvárja a Magyar Gyorskorcsolya Szövetség nyilvános bocsánatkérését is.

Megkapta, Burjánt pedig 2020 februárjában egy évre eltiltotta a hazai szövetség. A jelek szerint ez sem volt elég ahhoz, hogy a szupereredményes edző megbocsásson neki. Mivel Burján szeptemberben lesz 28 éves, lehetséges, hogy több olimpiára már esélye sem lesz kijutni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.