Nem jelent meg a Magyar Közlönyben a miniszteri biztos feladatairól szóló határozat, de a miniszter szerint ez normális

belföld
2022 január 20., 16:40
comments 5

Nem kell megjelentetni a Magyar Közlönyben a kormányhatározatot, ami a Balaton élővilágának megóvásáért felelős miniszteri biztos feladatait listázza, elég, ha ezt az érintett személyek megkapják. Ez derült ki az agrárminiszter írásbeli válaszából, amit a Párbeszéd politikusának adott.

2021. december 13-án Kocsis-Cake Olivio írásbeli kérdésben fordult Dr. Nagy István agrárminiszterhez, hogy kiderítse, milyen eredményeket tud felmutatni Szári Zsolt, akit Nagy 2021 májusában nevezett ki a Balaton élővilágának megóvásáért felelős miniszteri biztossá.

Szári a kinevezéséről szóló közlemény szerint azt mondta, legfontosabb célja, hogy összehangolja a Balatont érintő ügyekkel kapcsolatos információáramlást és erősítse a párbeszédet az állami- és a civil szereplők között.

Írásbeli kérdésében Kocsis-Cake azt írta, kinevezésekor hiába kereste a miniszteri biztost, hogy együttműködésre kérje, nem kapott választ.

Dr. Nagy István azt válaszolta, hogy miniszteri biztosának konkrét feladatait a 2467/2021. számú kormányhatározat listázza, ami a Balaton vízminőségének javításához és fenntartható fejlődéséhez szükséges intézkedéseket tartalmazza. Ebből a határozat 3. pontját Szári már teljesítette, a 4. pontban meghatározott feladatát pedig 2023. december 31-ig kell teljesítenie.

Egy baj van: a kormányhatározat nem elérhető a Magyar Közlönyben, ahol az ilyesmiket nyilvánosságra szokták hozni, így aztán azt is nehéz kideríteni, hogy mi lehet a 3. és 4. pont.

Kocsis-Cake ezért újabb kérdésben próbálta megtudni, hol lehet elérni a határozatot.

Az agrárminiszter válaszából kiderül, hogy sehol.

„A Kormány döntése alapján egyes kormányhatározatokat a Magyar Közlönyben tesz közzé, míg más kormányhatározatokat csak az abban érintett személyek vagy szervezetek számára rendel megküldeni, ahogyan ez történt a kérdésben hivatkozott határozat esetében is” - áll Nagy István válaszában.

Szári Zsolt még tavaly októberben Facebookon posztolt a határozatról, amiben közölte, hogy „az illetékes főosztályok bevonásával és együttműködésével megkezdődött a feladatok kidolgozása illetve végrehajtása”.

Ezenkívül csak egy szintén 2021. októberi interjún keresztül lehet közelebb jutni a kormányhatározat tartalmához. Szári a hirbalaton.hu-nak azt mondta, hogy a döntés értelmében a Belügyminisztériumhoz tartozó vízügynek október végéig kellett megkezdenie a Balaton medrében található iszapcsapdák üzemszerű kotrását, amihez 1,87 milliárd forint forrást biztosítottak a központi költségvetésből.

Az interjú szerint a határozat kitér arra is, hogy a Balaton vízminőség-védelme érdekében következő öt évben végrehajtandó feladatokról előterjesztést kell készíteni. Ehhez a miniszteri biztosnak is le kell tennie a javaslatait az asztalra.

Kiemelt kép: Szári Zsolt miniszteri biztos Facebook oldala

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.