Az izraeli főügyész vizsgálatot indít, mert civilek telefonját törték fel a Pegasus kémszoftverrel

külföld
2022 január 21., 12:11
comments 1

Aviháj Mandelblit izraeli főügyész vizsgálatot indíttat a rendőrség ellen, miután sajtójelentések szerint a hatóság feltörte izraeli civilek telefonját, és megfigyelte őket az NSO Group Pegasus nevű kémprogramjával – írja az MTI a The Times of Israelre hivatkozva.

A vizsgálóbizottságot Amit Marari, a főügyész helyettese vezeti majd. A főügyész felszólította Kobi Sabtaj izraeli rendőrfőkapitányt, hogy adja át a 2020-2021-es telefon-lehallgatásokra vonatkozó összes parancsot.

A főügyész bejelentése előtt a Kalkaliszt arról írt, hogy a rendőrség a Pegasussal olyan aktivistát is megfigyelt, akit semmilyen bűncselekménnyel nem gyanúsítottak meg. A hatóság a szexuális életéről gyűjtött potenciálisan kellemetlen információkat, hogy azokat „támpontként” használhassa fel – nyilvánosságra hozatalával zsarolva őt – egy esetleges jövőbeli nyomozásnál.

A rendőrség állítólag több esetben még a titkos nyomozás megindítása előtt szerzett információkat a Pegasus segítségével, miközben a titkos nyomozás lehetne a helyi törvények szerint az első olyan nyomozati szakasz, amelyben a rendőrség kérheti a bíróságtól a megfigyelés engedélyezését. Omer Barlev, a rendőrséget felügyelő belbiztonsági miniszter korábban azt állította, hogy a rendőrségi gyakorlatban nem volt jelen telefonok feltörése és lehallgatása bíró jóváhagyása nélkül.

A Kalkaliszt című gazdasági lap szerint a rendőrség jogi kiskaput kihasználva évek óta széles körben használja teljes titokban, bírósági ellenőrzés nélkül a Pegasus kémprogramot bűncselekmények elkövetésével nem gyanúsított izraeli civilek ellen. Megfigyelték vele a Benjámin Netanjahu akkori kormányfő elleni mozgalom vezetőit, valamint korrupciógyanús polgármestereket és más gyanúsnak vélt személyeket.

A rendőrség először teljesen alaptalannak nevezte a vádakat, később viszont elismerte, hogy használta a Pegasust és más, hasonló nyomkövető kémprogramokat. Sabtaj később „elszigetelt incidensnek” nevezte azokat az esetleges eseteket, amikor megsérthették a törvényeket, azt ígérte, együttműködik a nyomozással, és „teljesen átlátható” intézkedéseket hoznak majd az ügyben.

November elején Magyarországon Kósa Lajos nyíltan beszélt arról, hogy a magyar kormány használja a Pegasust, akkor a honvédelmi és rendészeti bizottság elnökeként azt mondta, a Belügyminisztérium szerezte be a szoftvert, és ő nem lát ebben kivetnivalót. „A Pegasus szoftver, az egy egyszerű szoftver. Ilyen sok működik, amit a nemzetbiztonsági munka során felhasználnak az erre jogosított szervek. Ebben nem látok semmi kivetnivalót.

Július 18-án jelent meg egy nemzetközi újságíró-hálózat tényfeltáró cikksorozata arról, hogy világszerte több száz ellenzéki politikust, aktivistát és kritikus újságírót figyelnek meg egy izraeli gyártású informatikai kémfegyverrel. A Pegasus-ügyben – amit magyar oldalról a Direkt36 göngyölített fel – az elmúlt hónapokban kiderült, hogy magyar üzletembereket és újságírókat is megfigyeltek a szoftverrel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.