Kilencven tonnányi amerikai hadianyag érkezett Ukrajnába

külföld
január 22., 16:04
comments 10

Kilencven tonnányi hadisegély, ez esetben fegyver és lőszer érkezett Ukrajnába, jelentette a BBC. A brit közműsorszolgáltató beszámolója szerint ez az első részlete a nemrég elfogadott amerikai hadisegélycsomagnak.

A szállítmány két nappal Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijevi látogatása után landolt Ukrajnában. A tárgyalásain Blinken "kemény válasszal" fenyegetőzött arra az esetre, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát.

Ukrajnában hónapok óta fokozódik a feszültség, az ország keleti határán, a 2014-ben gyakorlatilag levált, oroszajkú népesség lakta szakadár területek szomszédságában Oroszország százezres haderőt vont össze. Bár Oroszország tagadja, a nyugati hírszerzések szerint ezzel lényegében inváziót készít elő.

Joe Biden amerikai elnök tavaly decemberben kétszer is telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyinnal. A megbeszéléseken azt ugyan kizárta, hogy az USA katonai erővel avatkozna be Ukrajna oldalán egy orosz támadás esetén, de minden korábbinál súlyosabb szankciókkal fenyegetőzött, és jelezte, hogy fegyverekkel el fogják látni az ukrán haderőt.

"Az Egyesült Államok a továbbiakban is nyújt hasonló segítséget az ukrán fegyveres erők támogatására, így támogatva Ukrajna szuverenitásának és területi egységének védelmét az orosz agresszióval szemben" - közölte a fegyverszállítmány érkezése után az USA kijevi nagykövetsége a Facebook-oldalán.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt