Megszólalt a Schadl-ügyről az Országos Bírósági Hivatal

január 23., vasárnap 9:58
1

Közleményt adott ki az Országos Bírósági Hivatal a pénteken megjelent „A bírót rúgják ki, mert ez vérlázító!” című cikkünk „kapcsán a sajtóban megjelent állításokkal kapcsolatban”.

A „Schadl-Völner ügy” 1734 oldalas nyomozati irataiból derült ki, hogy Schadl György, a végrehajtói kar elnöke nemcsak egyetemi vizsgákat intéz politikusokhoz közelálló embereknek, vagy személyesen ad át 3 millió forintot a minisztérium bejáratánál Völner Pál államtitkárnak, hanem

  • ki akart szorítani egy másik végrehajtót a praxisából, de úgy érezte, hogy egy bíró akadályozza ebben.
  • Bosszúhadjáratot indított a bíró ellen, és a lehallgatási jegyzőkönyvek alapján elérte, hogy az igazságszolgáltatás legfelső szintjén is fogadják.

Schadl 2021 júniusában lendült támadásba a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyik csoportvezető bírája ellen. A végrehajtók vezetőjét ekkor már lehallgatták, ezért a nyomozati anyagban több ponton is előjön, hogyan próbálta meg közbenjárni az igazságszolgáltatás vezetőinél.

A bíró ügyében Schadl 2021. június 2-án telefonon felhívta Senyei György Barnát, az Országos Bírói Hivatal elnökét, aki 2019 végén Handó Tündét váltotta. Senyei miután meghallgatta Schadl, találkozót szervezett neki Tatár-Kis Péterrel, a Fővárosi Törvényszék (FT) elnökével (a bírót foglalkoztató PKKB a FT alá tartozik).

A lehallgatást végző Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) így foglalta össze a történteket egy júliusi előterjesztésben, amikor engedélyt kértek, hogy folytathassák Schadl lehallgatását:

A fekete takarás annak a végrehajtónak a nevét fedi, akire Schadl rászállt, a piros pedig annak a bírónak, akire Schadl azért haragszik, mert egy állásfoglalása miatt nem tudja kiszorítani a végrehajtót

Már a cikk megjelenése előtt is megkerestük Senyei Györgyöt, többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy ha a nyomozati anyag tartalma megfelel a valóságnak, akkor mivel magyarázható, hogy az OBH elnökeként egy bíró elmozdításával, ellehetetlenítésével kapcsolatos megkeresést nem utasított el azonnal.

Az elnöki kabineten keresztül Senyei akkor az alábbi nyilatkozatot küldte el nekünk:

„Dr. Schadl Györggyel, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökével 2021. évben néhány alkalommal beszéltem telefonon. E beszélgetéseknek sem jogellenes célja, sem jogellenes tartalma nem volt.”

A szombaton megjelent közleményben az OBH ennél már konkrétabb volt. Elismerték, hogy Schadl megkereste a hivatal elnökét, Senyei Györgyöt, és kifogást emelt „egy pesti központi kerületi bírósági csoportvezető eljárásával” kapcsolatban. És elismerték azt is, hogy az OBH elnöke összekötötte Schadlt és a Fővárosi Törvényszék elnökét, Tatár-Kis Pétert.

„A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar – mint országos hatáskörű szerv – elnöke 2021. év első felében megkereste az Országos Bírósági Hivatal elnökét, hogy egy pesti központi kerületi bírósági csoportvezető eljárásával kapcsolatos kifogást jelezzen. Figyelemmel arra, hogy az MBVK elnöke által előadottak kivizsgálása a Fővárosi Törvényszék elnökének hatásköre, az OBH elnöke felhívta az MBVK elnökének figyelmét arra, hogy az ezzel kapcsolatos panasz a Fővárosi Törvényszék elnökénél terjeszthető elő és erre tekintettel a közvetlen kapcsolatfelvétel lehetőségét biztosította”.

A jegyzőkönyvekben szerepelő állításról, miszerint Schadl megpróbálta kirúgatni a bírót, a közlemény azt írja: „valótlan a sajtóban megjelent valamennyi olyan állítás, amely arra utal, hogy az MBVK elnöke az OBH elnöke irányába egy bíró »kirúgásának« igényét fogalmazta volna meg”.

Azt írják még, hogy Schadl panaszát a Fővárosi Törvényszék elnöke kivizsgálta, de hogy mire jutottak, arról csak az ügyben érintett személyeknek adható bővebb felvilágosítás. És azzal zárul a közlemény, hogy „az OBH elnöke a szükséges jogi és igazgatási lépésekről intézkedik”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt