A kormány szeretné, ha úgy sztrájkolnának a tanárok, hogy azért tanítanak is közben

oktatás
2022 január 24., 20:07
comments 8

Nem jutott eredményre a kormánnyal folytatott tárgyalások során a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének és a Pedagógusok Szakszervezetének közös sztrájkbizottsága. Pedig már hónapok óta folynak a konzultációk, a hétfői volt a hetedik alkalom, amikor leültek tárgyalni a pedagógusok követeléseiről és a január 31-ei kétórás figyelmeztető sztrájkról. A fő követelések a pedagógusok kötelező oltásáról szóló rendelet visszavonásáról és a bérrendezésről szólnak.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja a 444-nek azt mondta, a követeléseikkel kapcsolatos megállapodás ügyében nem jutottak előrébb, szerinte EMMI-s tárgyalópartnereik láthatóan abban érdekeltek, hogy addig húzzák a figyelmeztető sztrájk részleteinek a megbeszélését, amíg a pedagógusok kifutnak az időből.

„A korábbi tárgyalásokkor – szinte teljesen ugyanilyen szöveg alapján – a KLIK-kel vagy a tankerületi központok vezetőivel egy-másfél óra alatt tudtunk megállapodni” – mondta Nagy.

A vitának az az alapja, hogy a sztrájk ideje alatt is biztosítani kell a „még elégségesnek minősülő szolgáltatást” az iskolákban. Ez a kormány szerint azt jelenti, hogy a pedagógusoknak a mindössze kétórás sztrájk alatt is meg kellene tartaniuk az óráik egy részét.

Magyarán: úgy sztrájkolhatnának, hogy az időszak felét ledolgozzák, amiért nem is kapnának fizetést – hiszen éppen sztrájkolnak.

A szakszervezetek álláspontja az, hogy a még elégségesnek minősülő szolgáltatás a gyermekfelügyeletet jelenti, amit Nagy szerint minden intézményben biztosítanának is a sztrájk alatt. Az erre vonatkozó tervek szerepelnek a hétfőn alá nem írt megállapodástervezetben. Az EMMI képviseletében tárgyaló Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár időt kért, a szakszervezetek szerdáig várnak választ, ha akkor nem tudják aláírni a megállapodást, bíróság dönthet róla, mi számít még elégséges szolgáltatásnak.

Nagy elmagyarázta, abban az esetben, ha a felek nem tudnak megállapodni a sztrájkról, a bíróság dönt nem peres eljárásban. A szakszervezetek már benyújtottak egy keresetet, erre a bíróság hiánypótlást kért. Ekkor készült el az az új, minden részletre kiterjedő tervezet, amit a hétfői tárgyalásra is elvittek a pedagógusok. Ezt még nem nyújtották be a bíróságra, mert abban reménykedtek, hogy sikerül a tárgyalóteremben megállapodni.

Nagy szerint az eredménytelenségnek az is oka, hogy a tárgyalásra delegált Kisfaludy Lászlónak nincs felhatalmazása, hogy a megállapodást megkösse, hanem rendre arra hivatkozik, hogy előbb másokkal is egyeztetnie kell.

„A sztrájkbizottságnak nem postással kell tárgyalnia.”

Azt is elmondta, hogy bár a jövő hétfői sztrájk időpontjáig csak első fokon dönthet a bíróság, tehát nem lesz jogerős a végzés, ha ott jogszerűnek ítélik, hogy a sztrájk alatt csak gyermekfelügyeletet kell tartani, beleállnak.

„Egyrészt azért, mert nonszensz a sztrájk közbeni tanítás, másrészt egész biztos, hogy egy kétórás figyelmeztető sztrájkban való részvételért nem lehet senkit kirúgni, ez nem lenne arányos akkor sem, ha netán később jogellenesnek ítélné bárki is. Harmadrészt ilyenkor mindig azt kell vizsgálni, hogy a sztrájkot szervezők minden tőlük elvárhatót megtettek-e a még elégséges szolgáltatásról szóló megállapodás érdekében. Ennek mi maradéktalanul eleget tettünk.”

A PDSZ által üzemeltetett nedolgozzingyen.hu oldalon azt írják, folyamatosan kapják a beszámolókat az újabb és újabb sztrájkbizottságok megalakulásáról, a sztrájkot támogató petíciójukat néhány nap alatt több mint húszezren írták alá. A szülőktől azt kérik, úgy segítsék a sztájkjukat, hogy január 31-én csak 10 órára vigyék iskolába a gyerekeiket.

Amennyiben a figyelmeztető sztrájk hatására követeléseik nem teljesülnek, a pedagógusok március 16-ától határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.