„Bohózatba forduló” kézilabda Eb-ről ír a Le Monde

sport
2022 január 24., 06:18
comments 20

Egyre több játékos, edző és szakértő kel ki a magyar-szlovák rendezésű kézilabda Európa-bajnokság egészségügyi szabályai ellen. Legutóbb a francia Le Monde közölt cikket a tornáról, amin szinte minden csapat kénytelen több alapemberét is nélkülözni koronavírus-fertőzés miatt. A cikk címe szerint „a torna bohózatba fordult”.

„Mielőtt a meccsről beszélnék, szeretnék dühöngeni egy kicsit, még ha ritkán is teszek ilyesmit. Az itteni helyzetről szól, amit mondok. Bennünket egyelőre nagyjából megkímélt a covid, szóval senki sem vádolhat azzal, hogy a csapat nevében panaszkodom az egészségügyre. De 105 fertőzött van jelenleg a verseny csapataiban. Mit ér így ez a bajnokság? Nem értem. Ez az igazi probléma, és ez a szégyen a kézilabdára nézve. Jobban lefoglal bennünket a tesztlottó, hogy nehogy pozitív eredményt adjunk, mint a kézilabda” - mondta csütörtökön a Hollandia elleni meccs után Vincent Gérard, a franciák olimpiai, világ- és Európa-bajnok kapusa.

Csütörtök óta a franciáknál újabb pozitív eseteket találtak, Karl Konan mellett Kentin Mahé és Guillaume Gille edző van karanténban. Több más európai csapattal együtt érkezésük után a francia játékosok is meghökkenve tapasztalták, mennyire lazák a magyar járványszabályok, és hogy a hoteljükben simán összeeresztik őket oltási igazolvány és maszk nélküli civilekkel.

A holland sajtó a verseny kezdete óta összesen 110 koronavírus-fertőzött játékost azonosított.

A Le Monde összesítése szerint Franciaország, Hollandia, Izland és más államok válogatottjai mellett a németek is erősen érintettek, náluk 9 koronavírus-fertőzött játékos van, ami annyira súlyos helyzet, hogy a németek közléseik szerint még azt sem zárják ki, hogy fel kell adniuk a versenyt. A Le Monde címben idézte Christian Schwarzer 2007-es német világbajnok elemzését is, miszerint

„A torna bohózatba fordult.”

A játékosok arra is panaszkodnak, hogy Magyarországon és Szlovákiában teljesen mások az előírások, Magyarországon a stadion akár teltházas is lehet, Szlovákiában viszont csak a helyek negyedét töltik fel. A maszk pedig elvileg kötelező ugyan, de rengeteg a maszk nélküli néző. (Le Monde)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.