Kémkedés vádjával nyolc év börtönre ítéltek Iránban egy francia turistát

külföld
2022 január 25., 16:49
comments 3

Egy iráni bíróság nyolc év börtönre ítélte a francia állampolgárságú Benjamin Briere-t, kémkedés vádjával. A 36 éves férfit 2020 májusában tartóztatták le, amikor turistaként egy távirányítós helicammel készített felvételeket a sivatagban a türkmén-iráni határnál. Briere mindvégig ártatlannak vallotta magát. Nyolc hónap extra börtönbüntetést is kapott „az Iszlám Köztársaság elleni propaganda” miatt, illetve új vádpont volt az „együttműködés ellenséges államokkal Iránnal szemben”.

Benjamin Briere
photo_camera Benjamin Briere Fotó: -/AFP

Párizsi ügyvédje, Philippe Valent politikailag motivált hazugságnak nevezte a pert. Irán és a nyugati országok kapcsolata elég feszült a tárgyalás alatt lévő atomegyezmény miatt. „Elfogadhatatlan, hogy Benjamin Briere továbbra is a tárgyalások túsza marad egy olyan rezsim részéről, amely kitart amellett, hogy önkényesen fogva tartson egy francia állampolgárt, és alkudozáshoz használja fel” - mondta Valent. Szerinte sosem volt ez fair tárgyalás, pártatlan bírákkal.

Briere iráni ügyvédje, Saeid Dehghan azt mondta, a férfi a hírtől sokkot kapott, és fellebbeznek az ítélet ellen. „Az ítélete a korábbitól eltérő jogi záradékon alapul. Elítélték Irán elleni ellenséges államokkal való együttműködésért, ami hosszabb büntetést von maga után, mint az előző ítélete - mondta Dehghan. - Az elmúlt 20 hónapban, amióta börtönben volt, nem tájékoztatták erről az új vádról, így a védelmünk sem foglalkozott vele.”

A francia külügyminisztérium egyelőre nem reagált, de a férfi családja beavatkozást sürget a hatóságok részéről, mivel Briere karácsony óta éhségsztrájkol, és nagyon aggódnak az egészségéért. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.