Kémkedés vádjával nyolc év börtönre ítéltek Iránban egy francia turistát

külföld
2022 január 25., 16:49
comments 3

Egy iráni bíróság nyolc év börtönre ítélte a francia állampolgárságú Benjamin Briere-t, kémkedés vádjával. A 36 éves férfit 2020 májusában tartóztatták le, amikor turistaként egy távirányítós helicammel készített felvételeket a sivatagban a türkmén-iráni határnál. Briere mindvégig ártatlannak vallotta magát. Nyolc hónap extra börtönbüntetést is kapott „az Iszlám Köztársaság elleni propaganda” miatt, illetve új vádpont volt az „együttműködés ellenséges államokkal Iránnal szemben”.

photo_camera Benjamin Briere Fotó: -/AFP

Párizsi ügyvédje, Philippe Valent politikailag motivált hazugságnak nevezte a pert. Irán és a nyugati országok kapcsolata elég feszült a tárgyalás alatt lévő atomegyezmény miatt. „Elfogadhatatlan, hogy Benjamin Briere továbbra is a tárgyalások túsza marad egy olyan rezsim részéről, amely kitart amellett, hogy önkényesen fogva tartson egy francia állampolgárt, és alkudozáshoz használja fel” - mondta Valent. Szerinte sosem volt ez fair tárgyalás, pártatlan bírákkal.

Briere iráni ügyvédje, Saeid Dehghan azt mondta, a férfi a hírtől sokkot kapott, és fellebbeznek az ítélet ellen. „Az ítélete a korábbitól eltérő jogi záradékon alapul. Elítélték Irán elleni ellenséges államokkal való együttműködésért, ami hosszabb büntetést von maga után, mint az előző ítélete - mondta Dehghan. - Az elmúlt 20 hónapban, amióta börtönben volt, nem tájékoztatták erről az új vádról, így a védelmünk sem foglalkozott vele.”

A francia külügyminisztérium egyelőre nem reagált, de a férfi családja beavatkozást sürget a hatóságok részéről, mivel Briere karácsony óta éhségsztrájkol, és nagyon aggódnak az egészségéért. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.