Kémkedés vádjával nyolc év börtönre ítéltek Iránban egy francia turistát

január 25., kedd 16:49
3

Egy iráni bíróság nyolc év börtönre ítélte a francia állampolgárságú Benjamin Briere-t, kémkedés vádjával. A 36 éves férfit 2020 májusában tartóztatták le, amikor turistaként egy távirányítós helicammel készített felvételeket a sivatagban a türkmén-iráni határnál. Briere mindvégig ártatlannak vallotta magát. Nyolc hónap extra börtönbüntetést is kapott „az Iszlám Köztársaság elleni propaganda” miatt, illetve új vádpont volt az „együttműködés ellenséges államokkal Iránnal szemben”.

Benjamin Briere Fotó: -/AFP

Párizsi ügyvédje, Philippe Valent politikailag motivált hazugságnak nevezte a pert. Irán és a nyugati országok kapcsolata elég feszült a tárgyalás alatt lévő atomegyezmény miatt. „Elfogadhatatlan, hogy Benjamin Briere továbbra is a tárgyalások túsza marad egy olyan rezsim részéről, amely kitart amellett, hogy önkényesen fogva tartson egy francia állampolgárt, és alkudozáshoz használja fel” - mondta Valent. Szerinte sosem volt ez fair tárgyalás, pártatlan bírákkal.

Briere iráni ügyvédje, Saeid Dehghan azt mondta, a férfi a hírtől sokkot kapott, és fellebbeznek az ítélet ellen. „Az ítélete a korábbitól eltérő jogi záradékon alapul. Elítélték Irán elleni ellenséges államokkal való együttműködésért, ami hosszabb büntetést von maga után, mint az előző ítélete - mondta Dehghan. - Az elmúlt 20 hónapban, amióta börtönben volt, nem tájékoztatták erről az új vádról, így a védelmünk sem foglalkozott vele.”

A francia külügyminisztérium egyelőre nem reagált, de a férfi családja beavatkozást sürget a hatóságok részéről, mivel Briere karácsony óta éhségsztrájkol, és nagyon aggódnak az egészségéért. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt