Biden személyes szankciókkal is megfenyegette Putyint, ha megtámadja Ukrajnát

január 26., szerda 7:42
3

Joe Biden amerikai elnök fontolóra veszi a Vlagyimir Putyin elleni személyes szankciókat is, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát - írta a The Guardian.

A ritka szankciókkal való fenyegetés akkor jelent meg, amikor a NATO készenlétbe helyezte erőit, és több hajóval és vadászrepülőgéppel megerősítette Kelet-Európát, válaszul az orosz csapatok telepítésére az ukrajnai határ közelében.

Ha Oroszország támadna, Biden szerint az lenne a „legnagyobb invázió a második világháború óta”, és „megváltoztatná a világot”. A Portfolio.hu pedig a Bloomberg tudósításra hivatkozva azt írta, hogy az egyes állami vezetők elleni személyes szankciókat nagyon ritkán alkalmazzák, ugyanakkor a gazdasági büntetőintézkedések köre jelenleg erősen korlátozott. A Putyin elleni intézkedések is nehézkesek, mivel az orosz elnöknek hivatalosan alig van személyes vagyona.

Az elnök szerdán még arról beszélt a sajtónak, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei között nézeteltérések merülhetnek fel, hogyan reagáljanak Oroszország egy esetleges "kisebb betörésére" Ukrajnába. A hivatalba lépésének egyéves évfordulója alkalmából tartott szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, szerinte Oroszország meg fogja támadni Ukrajnát, de nem gondolja, hogy ez átfogó és teljes inváziót jelentene.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt