Biden: Ha bármilyen orosz csapatok átlépik az ukrán határt, azt inváziónak tekintjük

külföld
január 20., 20:17
comments 1

"Teljesen egyértelművé tettem Putyin számára, hogy ne legyenek félreértések. Ha bármilyen orosz csapatok átkelnek az ukrán határon, az inváziónak minősül" - ezt mondta Joe Biden amerikai elnök csütörtökön a Fehér Házban az MTI beszámolója szerint. Mint mondta, egy ilyen katonai beavatkozás Washington szövetségeseivel egyeztetett, súlyos gazdasági következményekkel járna Oroszország számára.

Az elnök szerdán még arról beszélt a sajtónak, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei között nézeteltérések merülhetnek fel, hogyan reagáljanak Oroszország egy esetleges "kisebb betörésére" Ukrajnába. A hivatalba lépésének egyéves évfordulója alkalmából tartott szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, szerinte Oroszország meg fogja támadni Ukrajnát, de nem gondolja, hogy ez átfogó és teljes inváziót jelentene.

Csütörtökön Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is reagált Biden "kisebb betöréssel" kapcsolatos kijelentésére: mint mondta, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy Oroszország zöld jelzést kapott volna egy lehetséges támadásra Ukrajna ellen. A CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy a szövetségesek fokozzák Ukrajnának nyújtott támogatásukat, vizsgálják az Oroszország elleni szankciós lehetőségeket, és további NATO-csapatok telepítését fontolgatják a szövetség keleti szárnyára. Stoltenberg hozzátette, hogy a moszkvai vezetést egy sor találkozóra hívták meg a politikai rendezés érdekében.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt