Biztos, ami fix: az Utcajogász szerint inkább készpénzben kérjük az szja-visszatérítést

január 26., szerda 12:04
1

Még január 24-én döntött úgy a kormány, hogy mentesítik a gyermeket nevelő szülők adó-visszatérítését a követelésfoglalás alól. Magyarán a végrehajtók, hitelezők nem nyúlhatnak hozzá. Az Utcajogász Egyesület (ingyenes jogi segítséget nyújt a szegénységben élő, főleg hajléktalan és rossz vagy bizonytalan lakhatásban lévő embereknek) azonban úgy véli: a követelések lefoglalására vonatkozó szabályok szerint a végrehajtó akár azt a követelést is lefoglalhatná, amely a személyi jövedelemadó visszatérítésére vonatkozó szabályozás alapján a gyermekes családokat megilleti.

Ilyen esetben a végrehajtónak rövid határidőn belül fel kell kérnie a NAV-ot arra, hogy az adóvisszatérítést ne a család részére folyósítsa, hanem azt a végrehajtó számlájára fizesse meg. Az új kormányrendelettel az Utcajogász Egyesület szerint ezért csak ezt az ügyintézést spórolta meg a kormány az adóhatóságnak és a végrehajtóknak, a bankszámlára megérkező visszatérítés összege továbbra is végrehajtás alá vonható.

Összességében azt tanácsolják: érdemes a visszatérítést postai úton kérni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt