Biztos, ami fix: az Utcajogász szerint inkább készpénzben kérjük az szja-visszatérítést

gazdaság
2022 január 26., 12:04

Még január 24-én döntött úgy a kormány, hogy mentesítik a gyermeket nevelő szülők adó-visszatérítését a követelésfoglalás alól. Magyarán a végrehajtók, hitelezők nem nyúlhatnak hozzá. Az Utcajogász Egyesület (ingyenes jogi segítséget nyújt a szegénységben élő, főleg hajléktalan és rossz vagy bizonytalan lakhatásban lévő embereknek) azonban úgy véli: a követelések lefoglalására vonatkozó szabályok szerint a végrehajtó akár azt a követelést is lefoglalhatná, amely a személyi jövedelemadó visszatérítésére vonatkozó szabályozás alapján a gyermekes családokat megilleti.

Ilyen esetben a végrehajtónak rövid határidőn belül fel kell kérnie a NAV-ot arra, hogy az adóvisszatérítést ne a család részére folyósítsa, hanem azt a végrehajtó számlájára fizesse meg. Az új kormányrendelettel az Utcajogász Egyesület szerint ezért csak ezt az ügyintézést spórolta meg a kormány az adóhatóságnak és a végrehajtóknak, a bankszámlára megérkező visszatérítés összege továbbra is végrehajtás alá vonható.

Összességében azt tanácsolják: érdemes a visszatérítést postai úton kérni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.