Fővárosi bizottság vizsgálja, hogyan került Schadl György birtokába egy sor önkormányzati lakás

Budapest
2022 január 26., 21:03
comments 5

Döntött a Fővárosi Közgyűlés: vizsgálóbizottságot állítunk fel, hogy utánajárjunk, hogyan juthatott Schadl György áron alul több értékes 5. és 7. kerületi ingatlanhoz - jelentette be Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint erre azért van szükség, mert a Végrehajtói Kar letartóztatásban lévő elnöke nyolc ingatlant vásárolt meg az akkor fideszes vezetésű VII. kerületi önkormányzattól úgy, hogy egyedüli ajánlattevő volt. „Ez elég konkrét ügy” - mondta a közgyűlésben. De az V. kerületben is 389 ezer forintos négyzetméteráron vehetett ingatlant.

link Forrás

Az új bizottságot, amelyet a VII. kerületi polgármester, Niedermüller Péter vezet majd, Karácsony párhuzamba állította a Városháza-ügy vizsgálatával, amelynek zárójelentését szintén ma fogadta el a közgyűlés. „Hogyha olyan ügyeket kivizsgálunk, amelyek nem történtek meg, akkor esetleg vizsgáljuk ki azt is, ami nem csak megtörtént, hanem a magyar belpolitika egyik legnagyobb botrányával van szoros összefüggésben. (...) És ha mi megakadályoztuk volna a Városháza vizsgálóbizottság felállítását, akkor önök joggal mondhatnák, hogy ha azt nem vizsgáltuk ki, akkor ezt sem. De mi ott hagytuk” - mondta a kormánypárti polgármestereknek, aki az új ingatlanos bizottság felállítását fölöslegesnek tartják.

„Szeretném, ha az előző hetedik kerületi polgármester elmenne a bizottság ülésére, és elmondaná, hogyan alakult ez, hogy pont konkrétan egy bűnözőnek adták el ezeket az ingatlanokat.”

A bizottság ugyanakkor nem csak a Schadl Györgyhöz köthető eladásokat vizsgálná, hanem számos egyéb, problémásnak ítélt belvárosi és erzsébetvárosi ingatlanértékesítést is. A Telex tudósítása szerint az eladások módszere minden esetben ugyanaz: nemzetközinek nevezett, de valójában kevesek által megismerhető és elérhető pályázatok keretében hirdetik meg a több milliárdot érő ingatlanvagyont, amelyet áron értékesítenek, miután az egyetlen jelentkező éppen ennyire tesz ajánlatot. Az V. kerületi önkormányzat indoklása szerint az érintett ingatlanok évek óta üresen állnak, és ezzel kiadást jelentenek a helyi állampolgároknak, ezért érdemes ezektől megszabadulni.

Karácsony javaslatot tett arra, hogy egy sor ilyen ingatlannál a főváros éljen elővásárlási jogával, mivel az alulárazott lakásokat drágábban tudná értékesíteni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.