Rogán Antal rendeletben írta elő az üzleteknek, milyen táblákon kell hirdetniük a kormány árbefagyasztását

POLITIKA
2022 január 26., 21:37
comments 22

Rogán Antal propagandaminiszter írta alá azt a rendeletet, ami alapján februártól az üzletek összes bejáratánál ki kell tenni egy táblát arról, hogy a kormány 90 napra befagyasztotta 7 élelmiszer árát. Rogán rendelete azt is pontosan meghatározza, hogyan kell kinéznie a táblának és mekkorának kell lennie. Az ehhez tartozó arculati kézikönyv a kormány honlapján érhető el.

A miniszterelnök kabinetfőnökének 3/2022. (I. 26.) MK rendelete
photo_camera A miniszterelnök kabinetfőnökének 3/2022. (I. 26.) MK rendelete Forrás: Magyar Közlöny

A rendelet szerint az itt látható színes táblát a hipermarketekben, nagy méretű szupermarketekben, szupermarketben, diszkontokban és a diszkont területi minimumánál kisebb, de bruttó 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletet üzemeltető kereskedőknél kell kitenni. A kisebb üzletek tulajdonosainak megengedik, hogy a fehér hátterű, illetve szürke verziót válasszák.

A nagyobb boltoknak előírják, hogy az üzlet vásárlók által használható összes bejáratánál, az üzletben szokásosan használt információs táblákkal megegyező méretű, de legalább 297×420 milliméter nagyságú (A3 méret) méretben, jól látható információs táblán kell hirdetni a kormány lépését.

A bruttó 200 négyzetméter alatti boltokban az üzlet vásárlók által használható bejáratánál, az üzletben szokásosan használt információs táblákkal megegyező méretű, de legalább 210×297 milliméter nagyságú (A4 méret) méretben kell kitenni a táblákat.

Azoknak a kereskedőknek, akik kizárólag csomagküldő kereskedelmet folytatnak, valamint akiknek van internetes honlapjuk,

a honlap nyitó felületén jól látható méretben is közzé kell tenniük a kormánykék hátteres tájékoztatót. A kormány február 1-jétől több alapvető élelmiszer árát fagyasztja be a tavaly október 15-ei szinten. Ezek a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej. A termékek árát úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb a 2021. október 15. napon alkalmazott árnál. Az árstop 2022. február 1-től május 1-ig tart. Ahogy arról írtunk, a kereskedők várhatóan más termékek árának emelésével reagálnak majd a kormány lépésére, így nem lesz hatásos eszköz az inflációval szemben.

A rendelkezések betartását február 1-jétől a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi hatósága ellenőrzi. Ha a hatóság jogsértést tapasztal, kötelezően bírságol. Az 50 ezer forinttól akár 3 millió forintig tartó bírság többször is kiszabható, második alkalommal a korábbi tétel legalább kétszerese lehet. Ismételt jogsértés esetén a kereskedő tevékenysége ideiglenesen, legalább egy napra, legfeljebb fél évre korlátozható. Ha fogyasztótól érkezik panasz az élelmiszerárstop megszegéséről, a hatóság azt közérdekű bejelentésként kezeli, és haladéktalanul kivizsgálja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.