Amióta egy tennessee-i iskolaszék betiltotta, a sikerlisták élére ugrott Art Spiegelman holokauszt-képregénye

január 31., hétfő 20:16
6

Vasárnapra Art Spiegelman bő harminc éve megjelent, a holokauszt történetét, illetve a szerző viharos életét és holokauszt-túlélő szülei megrázkódtatásait megkapóan feldolgozó képregénye, a Maus lett az első az Amazon sikerlistáján. Egészen pontosan a kétkötetes képregény teljes kiadása, a sikerlista első hét helyezettje közé az első és a második rész külön-külön is felkerült a 3., illetve a 7. helyen.

Art Spiegelmann Maus című grafikai regénye Pulitzer-díjat is nyert. Fotó: MARO SIRANOSIAN/AFP

A nagy érdeklődést egy tennessee-i megye, McMinn iskolaszékének januári döntése váltotta ki. Az iskolaszék ugyanis kivette a nyolcadikosok tantervéből a képregényt, többek között azért, mert erőszakot és öngyilkosságot is ábrázol, és "szükségtelen káromkodások és meztelenség" is van benne. A könyvben Spiegelman édesanyja öngyilkosságát is feldolgozta.

Spiegelman amúgy "a jövő hírnökének" nevezte a McMinn megyei iskolaszék döntését, mert szerinte "a politikai spektrumunk legalább egyik fele nagyon lelkes", ha könyvek betiltásáról van szó. "Ez most vészjelzés. Most nem csupán az a kérdés, hogy: 'mégis hogyan tagadhatják a holokausztot?' Ezek bármit tagadnának" - mondta a Washington Postnak. (Via Slate)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt