Covid-kutatásra is alkalmas mikrobiológiai labort adtak át az ELTE-n

TUDOMÁNY
2022 február 01., 17:33
Kutató az ELTE TTK-n kialakított 440 négyzetméteres molekuláris mikrobiológiai laboratóriumban az avatás napján, 2022. február 1-én.
photo_camera Kutató az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán (ELTE TTK) kialakított 440 négyzetméteres molekuláris mikrobiológiai laboratóriumban az avatás napján, 2022. február 1-jén Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Egy 440 négyzetméteres molekuláris mikrobiológiai laboratóriumot adtak át az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán (ELTE TTK) kedden Lágymányoson. A komplexum elsődleges funkciója, hogy támogassa a koronavírus-járvány elleni védekezést és kutatásokat, és hogy szolgáltatásokat nyújtson ipari partnerek számára. A labor kialakításának költsége nagyjából 1 milliárd forint volt.

Az átadáson Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára nagyon ambiciózusnak mutatkozott, és kijelentette: Magyarország 2030-ra a „jelentős innovátorok táborába” kíván tartozni. Gulyás elvitathatatlan fejlődésről beszélt, mert elmondása szerint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap főösszege megduplázódott 2015-höz képest, és a teljes kutatás-fejlesztési ráfordítás is 100 milliárdokkal emelkedett.

Az ELTE rektora, Borhy László szerint a laboratórium hozzájárulhat a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez, és fontos mérföldkő az egyetem történetében is, amennyiben a járvány levonulásával is világszínvonalon tudja majd szolgálni a biotechnológiai kutatás igényeit.

Az ELTE TTK dékánja, Kacskovics Imre szerint a molekuláris biomarker lehetővé tehet olyan személyre szabott terápiákat, amik a mainál eredményesebb gyógyulással kecsegtetnek; segít pontosabban meghatározni egyéni egészségügyi problémákat és beazonosítani gyógymódjaikat.


A laboratórium lehetőséget ad arra, hogy a kar részt vegyen a járvány leküzdésében, és hogy a krónikus betegségekkel összefüggésben molekuláris biomarker kutatásokat végezzen.

A laborban lehetővé válik majd különféle kórokozók, köztük a Covid-19 és variánsai által kiváltott fertőzések kiszűrése, valamint a természetes és a védőoltásokkal létrehozott immunválasz elemzése.

A laboratóriumot az ELTE Biotechnológiai FIEK (Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ) hozta létre egy NKFIH-projekt keretében, többek közt az ELKH Természettudományi Kutatóközponttal együttműködésben.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) támogatásával 2017-ben indult projekt célja eredetileg egy olyan akkreditált molekuláris biomarker-laboratórium létrehozása volt, amely genetikai és sejtbiológiai vizsgálatokat végez a tudomány, a gyógyszeripar és a nemzeti egészségügyi rendszer számára.

A 2019 végén kialakult világjárványra reagálva átdolgozták az eredeti fejlesztési koncepciót, és úgy alakították ki, hogy a létesítmény alkalmas legyen a Covid-19 pandémia megfékezésére is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.