Fejük levágásával fenyegette meg egy csecsen képviselő az emberi jogi aktivista családját

külföld
2022 február 02., 11:41
comments 2

Adam Delimkhanov, az Oroszországi Föderáció Szövetségi Gyűlésének alsóháza, az Állami Duma képviselője kedden azt mondta egy Instavideóban: „addig vadászunk rátok, míg le nem vágjuk a fejetek és meg nem ölünk”. Hozzátette, ez azokra is áll, akik lefordítják a videót orosz nyelvre, legalábbis ezt írja az eredeti csecsen nyelvet fordító Insider news oldal. A fenyegetést Abubakar Jangulbajev emberi jogi aktivistához címezte - minderről a Moscow Times számolt be.

link Forrás

Abubakar Jangulbajev a Kínzásellenes Bizottság nevű orosz jogvédő szervezet ügyvédje. Apja, egy visszavonult szövetségi bíró, és testvére január 23-án elhagyták Oroszországot, miután az anyját, Zarema Muszajevát gyakorlatilag elrabolták Oroszország nyugati részén, és akarata ellenére Csecsenföldre vitték.

Jangulbajev azt mondta az Insidernek, hogy komolyan veszik Delimkhanov fenyegetését. „Elképesztő ezt hallani egy olyan embertől, akinek az a dolga, hogy olyan törvényeket hozzon, amelyek javítanak az Oroszországban élő emberek életén” - mondta a portálnak. Hozzátette, nem tudja, lesz-e válasz az orosz szövetségi nyomozóhatóság részéről, de már kezd kételkedni ebben is.

Delimkhanovot, aki a csecsen elnök, Ramzan Kadirov közeli szövetségese, az Egyesült Államokban szankciókkal sújtották, Dubajban pedig körözik egy 2009-es csecsen tábornok meggyilkolása miatt. Kadirov felszólította a Jangulbajev család tagjait befogadó országokat, hogy ha őket védik, azzal terroristákat védenek. Kadirov múlt hónapban „börtönnel vagy temetéssel” fenyegette az aktivistát és rokonait.

Adam Delimkhanov egy csecsen megemlékezésen 2018-ban.
photo_camera Adam Delimkhanov egy csecsen megemlékezésen 2018-ban. Fotó: SAID TZARNAEV/Sputnik via AFP

Muszajevát először Nyizsnyij Novgorodban tartóztatták le január 20-án azzal, hogy tanúskodnia kell egy csalási ügyben. Most hivatalos személyek elleni erőszakkal vádolják, ami bűncselekmény, és akár 10 év börtönnel büntethető.

Jangulbajev fivérét, Ibragimot azzal vádolják, hogy terrorista cselekmény elkövetésére buzdított nyilvánosan, ennek 5-től 7 évig terjed a büntetési tétele. A Kreml tagadja, hogy része lenne az ügyben, Kadirov halálos fenyegetését pedig az ő „személyes véleményének” nevezték.

Az Állami Duma etikai bizottságának egyik tagja felszólította a szövetségi nyomozókat, hogy vizsgálják ki Delimkhanov fenyegetését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.