Francia RTL: Egy magyar banktól kaphatott hitelt a kampányára Marine Le Pen

POLITIKA
2022 február 02., 11:58
comments 12

Marine Le Pen francia szélsőjobboldali politikus és elnökjelölt nagy bajban volt, mert egy bank sem akarta finanszírozni a kampányát. Végül egy bank a segítségére sietett, a francia RTL értesülései szerint Magyarországról.

Le Pen Nemzeti Tömörülés pártjának valahonnan lett 10,6 millió eurója, vagyis 3,7 milliárd forintnak megfelelő pénze a kampányolásra. A párt azt elismerte, hogy banki kölcsönből van a pénz, de nem árulták el, hogy melyik bank volt a hitelező. Azt sem árulták el az RTL kérdésére, hogy tényleg Magyarországról jött-e a pénzügyi mentőöv, és Orbán Viktor segített-e a hitelhez jutniuk. Egy névtelenséget kérő forrásra hivatkozva a francia tévé weboldala azt írja, hogy volt egy közvetítő, aki segített a hitel intézésében, de ő nem politikus.

Marine Le Pen és Orbán Viktor 2022. január 29-én Madridban
photo_camera Le Pen és Orbán Madridban, 2022 január 29-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Marine Le Pen tavaly október végén járt Budapesten, Havasi Bertalan akkor azt mondta, hogy az erős nemzetállamokra épülő Európai Unió koncepciójáról és jövőjéről, a migrációs válságról és hasonlókról tárgyalnak majd Orbán Viktorral. Múlt héten pedig Madridban találkozott Orbán és Le Pen, ahová mindketten a szélsőjobboldali spanyol párt, a Vox elnöke, Santiago Abascal meghívására érkeztek. (Hvg/Rtl.fr)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.