Két hétre eltüntetik Whoopi Goldberget a képernyőről a holokauszttal kapcsolatos megjegyzései miatt

külföld
2022 február 02., 05:49
comments 33

A színésznő az ABC The View című reggeli, beszélgetős műsorában hétfőn beszélt arról, hogy a holokauszt nem faji kérdés volt, hanem arról szólt, hogy emberek más emberekkel bántak emberhez méltatlanul. Kijelentéséért - amit a műsorban többször is megismételt - utóbb elnézést kért, de tudta fokozni azzal, ahogy Stephen Colbert késő esti show-jában próbálta megmagyarázni, és ahol kiderült, hogy alapvető fogalmakkal sincs tisztában.

A téma azért merült fel, mert múlt héten egy tennessee-i iskolaszék úgy döntött, kiveszik a tantervből Art Spiegelman világhírű képregényét, a holokausztot feldolgozó Maust. A döntést azzal indokolták, hogy a könyvben túl sok a káromkodás és a meztelenség, és amúgy is „túl felnőttközpontú”. Azt is kifogásolták, hogy erőszakot és öngyilkosságot ábrázol, ami szerintük nem egyeztethető össze a közösségük értékrendjével. A könyvet - ahogy az ilyen esetekben történni szokott - azonnal felkapták, és a sikerlisták élére ugrott.

A BBC azt írja, kedd este az ABC News elnöke, Kim Godwin azt írta a stábnak, hogy azonnali hatállyal, két hétre felfüggeszti Goldberget „rossz és fájdalmas megjegyzéseiért”.

link Forrás

„Bár Whoopi elnézést kért, arra kértem, szánjon időt az önreflexióra és arra, hogy felmérje, mekkora súlya volt mindannak, amit mondott. Az egész ABC News együttérez a zsidó kollégákkal, barátokkal, családokkal és közösségekkel. Ezek a döntések sosem könnyűek, de szükségesek” - olvasható a kollégáknak kiküldött feljegyzésben, melyet a Hollywood Reporter idézett.

Kedden Goldberg a harmadik nyilvános bocsánatkérését adta ki, ebben arról írt, hogy a holokauszt a kijelentésével ellentétben faji kérdés volt, hiszen a nácik azért gyilkolták le a zsidókat, mert alacsonyabb rendű népnek tartották őket.

A 66 éves színésznő 2007 óta szerepel a reggeli műsorban, és nem ez az első olyan kijelentése, ami sokakat felháborított. Korábban védte a kiskorú ellen elkövetett szexuális erőszakkal vádolt Roman Polanskit és a szintén nemi erőszak miatt börtönre ítélt Bill Cosbyt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.