Két hétre eltüntetik Whoopi Goldberget a képernyőről a holokauszttal kapcsolatos megjegyzései miatt

február 2., szerda 5:49
43

A színésznő az ABC The View című reggeli, beszélgetős műsorában hétfőn beszélt arról, hogy a holokauszt nem faji kérdés volt, hanem arról szólt, hogy emberek más emberekkel bántak emberhez méltatlanul. Kijelentéséért - amit a műsorban többször is megismételt - utóbb elnézést kért, de tudta fokozni azzal, ahogy Stephen Colbert késő esti show-jában próbálta megmagyarázni, és ahol kiderült, hogy alapvető fogalmakkal sincs tisztában.

A téma azért merült fel, mert múlt héten egy tennessee-i iskolaszék úgy döntött, kiveszik a tantervből Art Spiegelman világhírű képregényét, a holokausztot feldolgozó Maust. A döntést azzal indokolták, hogy a könyvben túl sok a káromkodás és a meztelenség, és amúgy is „túl felnőttközpontú”. Azt is kifogásolták, hogy erőszakot és öngyilkosságot ábrázol, ami szerintük nem egyeztethető össze a közösségük értékrendjével. A könyvet - ahogy az ilyen esetekben történni szokott - azonnal felkapták, és a sikerlisták élére ugrott.

A BBC azt írja, kedd este az ABC News elnöke, Kim Godwin azt írta a stábnak, hogy azonnali hatállyal, két hétre felfüggeszti Goldberget „rossz és fájdalmas megjegyzéseiért”.

„Bár Whoopi elnézést kért, arra kértem, szánjon időt az önreflexióra és arra, hogy felmérje, mekkora súlya volt mindannak, amit mondott. Az egész ABC News együttérez a zsidó kollégákkal, barátokkal, családokkal és közösségekkel. Ezek a döntések sosem könnyűek, de szükségesek” - olvasható a kollégáknak kiküldött feljegyzésben, melyet a Hollywood Reporter idézett.

Kedden Goldberg a harmadik nyilvános bocsánatkérését adta ki, ebben arról írt, hogy a holokauszt a kijelentésével ellentétben faji kérdés volt, hiszen a nácik azért gyilkolták le a zsidókat, mert alacsonyabb rendű népnek tartották őket.

A 66 éves színésznő 2007 óta szerepel a reggeli műsorban, és nem ez az első olyan kijelentése, ami sokakat felháborított. Korábban védte a kiskorú ellen elkövetett szexuális erőszakkal vádolt Roman Polanskit és a szintén nemi erőszak miatt börtönre ítélt Bill Cosbyt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt