1,33 millióba került minden egyes szék a felújított Operaházban

építészet
2022 február 04., 15:08

Budapest egyik legnevezetesebb felújítás alatt álló középületét még a választás előtt átadják, a megnyitó március 12-én lesz. Ez nem jelenti azt, hogy az Andrássy úti Operaház addigra biztosan készen is lesz.

photo_camera Fotó: Szász Zsófi

Az épület mellett most is látható információs tábla szerint a 2017-ben kezdődött felújítás 2021 utolsó napjáig tartott. A helyszínen azonban nem látszik, hogy tényleg be is fejeződött volna. A kordonokkal elkerített főépület itt-ott még fel van állványozva, a Dalszínház utcai oldalon egymásra helyezett konténerek magasodnak.

Megnyitják, aztán nyáron befejezik

A réseken belesve január utolsó hetében kő és földkupacok, építési anyagok látszottak, mutatva, hogy a munkálatoknak még messze nincs vége. Amikor az út szélén dohányzó, építési anyagra váró munkásokat a táblán látható dátumokról kérdeztük, csak legyintettek. Szerintük csúszni fognak, mert még „baromi sok meló van”. A jegyek az Opera-újranyitóra már rég elfogytak.

photo_camera Fotó: Szász Zsófi

Az Operaház felújításával kapcsolatos kérdéseinkre az Opera vezetése és a projektet 2018-ban átvevő Városliget Zrt. válaszolt. Az Operában a március 12-ei nyitástól kezdődően folyamatos játékot ígérnek, „számos világsztár” érkezésével. A projektet menedzselő Városliget Zrt. biztos benne, hogy tartani tudják magukat a már egy éve meghirdetett műsorhoz, de nem cáfoltak rá teljesen a munkásokra: kérdésünkre nem zárták ki a lehetőséget, hogy további javításokra lesz szükség, melyekre a nyári üzemszünet ideje alatt kerülhet sor. Amikor ezt megpróbáltuk tisztázni, kiderült, hogy az Operaház épületének „teljesítési végdátuma” március 10., azután már csak garanciális javításokkal számolnak.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.